Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już niedługo spotkamy się z najbliższymi, aby wspólnie usiąść przy wigilijnym stole i razem spędzić ten radosny czas. Święta to rodzina, choinka, prezenty i oczywiście pyszne jedzenie! Już na długo przed 24 grudnia zaczynamy układać świąteczne menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć kapusty z grzybami!
To tradycyjne danie przygotowuje się chyba w każdej polskiej rodzinie. Zależnie od regionu przepisy mogą się od siebie nieznacznie różnić, w każdym jednak znajdziemy kiszoną kapustę i aromatyczne leśne grzyby. Czasami dodaje się suszone owoce, które zostają z gotowania kompotu. Nadają one daniu nutkę słodyczy. W niektórych rodzinach natomiast kapustę wzbogaca się zasmażką, która dodaje jej gęstości. Niezależnie od wariantu kapusta z grzybami, nazywana czasami postnym bigosem, jest obowiązkową pozycją wśród wigilijnych dań. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną, tradycyjną wersję tej potrawy. Przygotujcie koniecznie duży garnek, żeby dla wszystkich wystarczyło!
Co będzie potrzebne?
-
Kapusta kiszona (1 kg)
-
Suszone grzyby (70 g)
-
Cebula (1 duża lub 2 małe)
-
Marchewka (1 duża lub 2 małe)
-
Olej roślinny (6 łyżek)
-
Mąka (1 czubata łyżka)
-
Liść laurowy (2 szt)
-
Ziele angielskie (5 ziarenek
-
Sól (do smaku)
-
Świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
-
Cukier (do smaku)
-
Suszone owoce z kompotu (opcjonalnie)
-
Duży garnek
Przygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie umyj, aby pozbyć się piasku. Zalej je dwiema szklankami gorącej wody i pozostaw na noc (jeżeli nie masz tyle czasu, odstaw je minimum na 2 godziny), aby nabrały wody. Namoczone grzyby gotuj przez pół godziny do miękkości a następnie pokrój w paseczki. Wywar, który został po ich gotowaniu zachowaj na później.
W czasie gdy grzyby się gotują, umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach lub pokrój w bardzo cienkie paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż chwilę na patelni z trzema łyżkami oleju roślinnego do momentu, aż cebula będzie lekko zeszklona. Pozostałe 3 łyżki oleju rozgrzej na patelni, dodaj mąkę i smaż, mieszając cały czas aż do uzyskania jasnobrązowej zasmażki.
Kapustę kiszoną przepłucz dobrze zimną wodą aby pozbyć się nadmiaru kwasowości i soli. Odsącz wodę za pomocą czystej ściereczki lub papierowego ręcznika. Posiekaj kapustę na drobniejsze kawałki. Weź duży garnek i wlej do niego wywar, który został z gotowania suszonych grzybów a następnie umieść w nim poszatkowaną kapustę. Postaw odkryty duży garnek na ogniu, a po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1 godzinę. Po upływie tego czasu dodaj do kiszonej kapusty startą marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 30 min.
Do ugotowanej kapusty z marchewką dodaj grzyby, cebulę i zasmażkę. Mieszaj energicznie tak, żeby nie powstały grudki z mąki. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem (opcjonalnie) do smaku. Zagotuj całość jeszcze raz. Jeżeli lubisz, do kapusty możesz dodać suszone owoce z kompotu.
Taką kapustę możesz przygotować w dzień Wigilii lub kilka dni wcześniej. Pamiętaj, aby duży garnek kapusty codziennie zagotować, a następnie po ostygnięciu schować do lodówki. Wtedy kapusta się nie zepsuje, a wiele osób uważa, że będzie nawet lepsza.
Kapustę z grzybami można podawać nie tylko jako osobne danie. Będzie ona doskonała jako farsz do pierogów, uszek oraz naleśników.
Tę pyszną tradycyjną potrawę możesz przygotować również Ty. Proste, a jednocześnie wyjątkowe danie, na pewno uświetni Wigilię i zasmakuje wszystkim Twoim gościom! Smacznego!