Wigilijna kapusta z grzybami - przepis
Wigilijna kapusta z grzybami - przepis
18.12.2018

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już niedługo spotkamy się z najbliższymi, aby wspólnie usiąść przy wigilijnym stole i razem spędzić ten radosny czas. Święta to rodzina, choinka, prezenty i oczywiście pyszne jedzenie! Już na długo przed 24 grudnia zaczynamy układać świąteczne menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć kapusty z grzybami!

To tradycyjne danie przygotowuje się chyba w każdej polskiej rodzinie. Zależnie od regionu przepisy mogą się od siebie nieznacznie różnić, w każdym jednak znajdziemy kiszoną kapustę i aromatyczne leśne grzyby. Czasami dodaje się suszone owoce, które zostają z gotowania kompotu. Nadają one daniu nutkę słodyczy. W niektórych rodzinach natomiast kapustę wzbogaca się zasmażką, która dodaje jej gęstości. Niezależnie od wariantu kapusta z grzybami, nazywana czasami postnym bigosem, jest obowiązkową pozycją wśród wigilijnych dań. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną, tradycyjną wersję tej potrawy. Przygotujcie koniecznie duży garnek, żeby dla wszystkich wystarczyło!

 swiateczny stol

Co będzie potrzebne?

  • Kapusta kiszona (1 kg)

  • Suszone grzyby (70 g)

  • Cebula (1 duża lub 2 małe)

  • Marchewka (1 duża lub 2 małe)

  • Olej roślinny (6 łyżek)

  • Mąka (1 czubata łyżka)

  • Liść laurowy (2 szt)

  • Ziele angielskie (5 ziarenek

  • Sól (do smaku)

  • Świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

  • Cukier (do smaku)

  • Suszone owoce z kompotu (opcjonalnie)

  • Duży garnek

 

Przygotowanie:

Suszone grzyby dokładnie umyj, aby pozbyć się piasku. Zalej je dwiema szklankami gorącej wody i pozostaw na noc (jeżeli nie masz tyle czasu, odstaw je minimum na 2 godziny), aby nabrały wody. Namoczone grzyby gotuj przez pół godziny do miękkości a następnie pokrój w paseczki. Wywar, który został po ich gotowaniu zachowaj na później.

W czasie gdy grzyby się gotują, umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach lub pokrój w bardzo cienkie paseczki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż chwilę na patelni z trzema łyżkami oleju roślinnego do momentu, aż cebula będzie lekko zeszklona. Pozostałe 3 łyżki oleju rozgrzej na patelni, dodaj mąkę i smaż, mieszając cały czas aż do uzyskania jasnobrązowej zasmażki.

Kapustę kiszoną przepłucz dobrze zimną wodą aby pozbyć się nadmiaru kwasowości i soli. Odsącz wodę za pomocą czystej ściereczki lub papierowego ręcznika. Posiekaj kapustę na drobniejsze kawałki. Weź duży garnek i wlej do niego wywar, który został z gotowania suszonych grzybów a następnie umieść w nim poszatkowaną kapustę. Postaw odkryty duży garnek na ogniu, a po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1 godzinę. Po upływie tego czasu dodaj do kiszonej kapusty startą marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 30 min.

Do ugotowanej kapusty z marchewką dodaj grzyby, cebulę i zasmażkę. Mieszaj energicznie tak, żeby nie powstały grudki z mąki. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem (opcjonalnie) do smaku. Zagotuj całość jeszcze raz. Jeżeli lubisz, do kapusty możesz dodać suszone owoce z kompotu.

Taką kapustę możesz przygotować w dzień Wigilii lub kilka dni wcześniej. Pamiętaj, aby duży garnek kapusty codziennie zagotować, a następnie po ostygnięciu schować do lodówki. Wtedy kapusta się nie zepsuje, a wiele osób uważa, że będzie nawet lepsza.

grzyby

Kapustę z grzybami można podawać nie tylko jako osobne danie. Będzie ona doskonała jako farsz do pierogów, uszek oraz naleśników.

Tę pyszną tradycyjną potrawę możesz przygotować również Ty. Proste, a jednocześnie wyjątkowe danie, na pewno uświetni Wigilię i zasmakuje wszystkim Twoim gościom! Smacznego!

Wigilijna kapusta z grzybami - przepis
Wigilijna kapusta z grzybami - przepis
1
Kapusta kiszona (1 kg)
Suszone grzyby (70 g)
Cebula (1 duża lub 2 małe)
Marchewka (1 duża lub 2 małe)
Olej roślinny (6 łyżek)
Mąka (1 czubata łyżka)
Liść laurowy (2 szt)
Ziele angielskie (5 ziarenek
Sól (do smaku)
Świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Cukier (do smaku)
Suszone owoce z kompotu (opcjonalnie)
Duży garnek
Suszone grzyby dokładnie umyj, aby pozbyć się piasku. Zalej je dwiema szklankami gorącej wody i pozostaw na noc (jeżeli nie masz tyle czasu, odstaw je minimum na 2 godziny), aby nabrały wody. Namoczone grzyby gotuj przez pół godziny do miękkości a następnie pokrój w paseczki. Wywar, który został po ich gotowaniu zachowaj na później.
W czasie gdy grzyby się gotują, umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach lub pokrój w bardzo cienkie paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż chwilę na patelni z trzema łyżkami oleju roślinnego do momentu, aż cebula będzie lekko zeszklona. Pozostałe 3 łyżki oleju rozgrzej na patelni, dodaj mąkę i smaż, mieszając cały czas aż do uzyskania jasnobrązowej zasmażki.
Kapustę kiszoną przepłucz dobrze zimną wodą aby pozbyć się nadmiaru kwasowości i soli. Odsącz wodę za pomocą czystej ściereczki lub papierowego ręcznika. Posiekaj kapustę na drobniejsze kawałki. Weź duży garnek i wlej do niego wywar, który został z gotowania suszonych grzybów a następnie umieść w nim poszatkowaną kapustę. Postaw odkryty duży garnek na ogniu, a po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1 godzinę. Po upływie tego czasu dodaj do kiszonej kapusty startą marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 30 min.
Do ugotowanej kapusty z marchewką dodaj grzyby, cebulę i zasmażkę. Mieszaj energicznie tak, żeby nie powstały grudki z mąki. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem (opcjonalnie) do smaku. Zagotuj całość jeszcze raz. Jeżeli lubisz, do kapusty możesz dodać suszone owoce z kompotu.
Taką kapustę możesz przygotować w dzień Wigilii lub kilka dni wcześniej. Pamiętaj, aby duży garnek kapusty codziennie zagotować, a następnie po ostygnięciu schować do lodówki. Wtedy kapusta się nie zepsuje, a wiele osób uważa, że będzie nawet lepsza.
KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL