Makowiec to od co najmniej kilkudziesięciu lat tradycyjne świąteczne ciasto, bez którego Boże Narodzenie nie może po prostu się obejść. Aby je przygotować, należy oczywiście zaopatrzyć się w masę makową oraz wszystkie niezbędne składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego, nie zapominając jednak o tym, aby blacha do pieczenia nie była zbyt zużyta, gdyż w innym przypadku może to wpłynąć negatywnie na smak samego makowca. Choć przygotowanie tradycyjnego, zawijanego makowca może wydawać się nieco skomplikowane, to jednak po kilku próbach można bez problemu nabrać wprawy, przygotowując przepyszne ciasto w mgnieniu oka. W jakie produkty należy się zaopatrzyć i jak wygląda klasyczny przepis na makowiec wigilijny?
Składniki potrzebne na przygotowanie makowca
Tradycyjny makowiec składa się oczywiście z ciasta drożdżowego oraz masy makowej, którą można bez problemu zakupić w gotowej postaci, jednak znacznie lepiej przygotować ją samodzielnie. Oprócz składników spożywczych należy również przygotować lub zaopatrzyć się wcześniej w podstawowe i niezbędne kuchenne akcesoria jak blacha do pieczenia, kubek, ścierka, a także maszynka z sitkiem do maku.
Ciasto drożdżowe
Aby przygotować przepyszne ciasto drożdżowe, podczas zakupów w sklepie należy zaopatrzyć się w:
-
380 g mąki tortowej,
-
190 ml ciepłego mleka,
-
50 g świeżych drożdży,
-
110 g masła (musi być roztopione oraz wystudzone),
-
6 żółtek,
-
1 laskę wanilii,
-
80 g drobnego cukru (najlepszy będzie cukier puder)
Masa makowa
Kolejnyą bardzo ważną częścią makowca jest masa makowa a żeby ją przygotować, należy kupić:
-
250 g maku,
-
po 25 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz orzechów włoskich,
-
1 szklankę cukru pudru,
-
50 g miękkiego masła,
-
5 jajek,
-
1 kieliszek likieru amaretto
Jak przygotować tradycyjny makowiec wigilijny?
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto drożdżowe, wkruszając do kubka drożdże i mieszając je z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia w dosyć ciepłe miejsce. W międzyczasie żółtka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając do niej ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Gdy drożdże staną się wyrośnięte, należy wlać je do przesianej mąki razem z roztopionym masłem oraz pozostałą częścią ciepłego mleka. Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się luźne i elastyczne, przykrywając je następnie ściereczką oraz odstawiając na bok na około 60 minut. Gdy ciasto będzie sobie odpoczywało, można wziąć się za masę makową.
Na sitku należy umieścić mak, przelewając go wrzącą wodą, dokładnie odsączając oraz dwukrotnie mieląc w maszynce o bardzo małych oczkach. Do tak przygotowanego maku należy dodać bakalie, likier amaretto oraz miękkie masło. Żółtka oddzielić od białek, ucierając je z cukrem pudrem i dodając je następnie do masy makowej. Z kolei białka ubić na sztywną pianę również mieszając je bardzo delikatnie z masą makową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiając je przez ok. 3 minuty. Teraz w ruch powinna pójść blacha do pieczenia, którą należy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, pokrywając je masą makową oraz zawijając na kształt rolady (bardzo dokładnie skleić złączenia). Gdy makowiec będzie gotowy, blacha do pieczenia powinna trafić do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Gotowe ciasto po wyciągnięciu z piekarnika należy polać lukrem, przyozdabiając je kandyzowaną skórką pomarańczową.
Makowiec to jak widać dosyć proste w przygotowaniu ciasto, któremu należy jednak poświęcić nieco więcej czasu niż innym wypiekom. Aby wyszedł idealnie, należy zadbać o to, aby blacha do pieczenia nie była spalona (najlepiej nowa), ponieważ może skutecznie zepsuć smak pysznego ciasta. Wypróbuj ten przepis i smacznego!