Przepis na makowiec wigilijny
Przepis na makowiec wigilijny
19.12.2018

Makowiec to od co najmniej kilkudziesięciu lat tradycyjne świąteczne ciasto, bez którego Boże Narodzenie nie może po prostu się obejść. Aby je przygotować, należy oczywiście zaopatrzyć się w masę makową oraz wszystkie niezbędne składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego, nie zapominając jednak o tym, aby blacha do pieczenia nie była zbyt zużyta, gdyż w innym przypadku może to wpłynąć negatywnie na smak samego makowca. Choć przygotowanie tradycyjnego, zawijanego makowca może wydawać się nieco skomplikowane, to jednak po kilku próbach można bez problemu nabrać wprawy, przygotowując przepyszne ciasto w mgnieniu oka. W jakie produkty należy się zaopatrzyć i jak wygląda klasyczny przepis na makowiec wigilijny?

Składniki potrzebne na przygotowanie makowca

Tradycyjny makowiec składa się oczywiście z ciasta drożdżowego oraz masy makowej, którą można bez problemu zakupić w gotowej postaci, jednak znacznie lepiej przygotować ją samodzielnie. Oprócz składników spożywczych należy również przygotować lub zaopatrzyć się wcześniej w podstawowe i niezbędne kuchenne akcesoria jak blacha do pieczenia, kubek, ścierka, a także maszynka z sitkiem do maku.

mak na makowiec

Ciasto drożdżowe

Aby przygotować przepyszne ciasto drożdżowe, podczas zakupów w sklepie należy zaopatrzyć się w:

  • 380 g mąki tortowej,

  • 190 ml ciepłego mleka,

  • 50 g świeżych drożdży,

  • 110 g masła (musi być roztopione oraz wystudzone),

  • 6 żółtek,

  • 1 laskę wanilii,

  • 80 g drobnego cukru (najlepszy będzie cukier puder)

 

Masa makowa

Kolejnyą bardzo ważną częścią makowca jest masa makowa a żeby ją przygotować, należy kupić:

  • 250 g maku,

  • po 25 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz orzechów włoskich,

  • 1 szklankę cukru pudru,

  • 50 g miękkiego masła,

  • 5 jajek,

  • 1 kieliszek likieru amaretto

makowiec

 

Jak przygotować tradycyjny makowiec wigilijny?

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto drożdżowe, wkruszając do kubka drożdże i mieszając je z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia w dosyć ciepłe miejsce. W międzyczasie żółtka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając do niej ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Gdy drożdże staną się wyrośnięte, należy wlać je do przesianej mąki razem z roztopionym masłem oraz pozostałą częścią ciepłego mleka. Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się luźne i elastyczne, przykrywając je następnie ściereczką oraz odstawiając na bok na około 60 minut. Gdy ciasto będzie sobie odpoczywało, można wziąć się za masę makową.

 

Na sitku należy umieścić mak, przelewając go wrzącą wodą, dokładnie odsączając oraz dwukrotnie mieląc w maszynce o bardzo małych oczkach. Do tak przygotowanego maku należy dodać bakalie, likier amaretto oraz miękkie masło. Żółtka oddzielić od białek, ucierając je z cukrem pudrem i dodając je następnie do masy makowej. Z kolei białka ubić na sztywną pianę również mieszając je bardzo delikatnie z masą makową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiając je przez ok. 3 minuty. Teraz w ruch powinna pójść blacha do pieczenia, którą należy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, pokrywając je masą makową oraz zawijając na kształt rolady (bardzo dokładnie skleić złączenia). Gdy makowiec będzie gotowy, blacha do pieczenia powinna trafić do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Gotowe ciasto po wyciągnięciu z piekarnika należy polać lukrem, przyozdabiając je kandyzowaną skórką pomarańczową.



Makowiec to jak widać dosyć proste w przygotowaniu ciasto, któremu należy jednak poświęcić nieco więcej czasu niż innym wypiekom. Aby wyszedł idealnie, należy zadbać o to, aby blacha do pieczenia nie była spalona (najlepiej nowa), ponieważ może skutecznie zepsuć smak pysznego ciasta. Wypróbuj ten przepis i smacznego!

Przepis na makowiec wigilijny
Przepis na makowiec wigilijny
1
380 g mąki tortowej,
190 ml ciepłego mleka,
50 g świeżych drożdży,
110 g masła (musi być roztopione oraz wystudzone),
6 żółtek,
1 laskę wanilii,
80 g drobnego cukru (najlepszy będzie cukier puder)
250 g maku,
po 25 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz orzechów włoskich,
1 szklankę cukru pudru,
50 g miękkiego masła,
5 jajek,
1 kieliszek likieru amaretto
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto drożdżowe, wkruszając do kubka drożdże i mieszając je z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia w dosyć ciepłe miejsce. W międzyczasie żółtka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając do niej ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Gdy drożdże staną się wyrośnięte, należy wlać je do przesianej mąki razem z roztopionym masłem oraz pozostałą częścią ciepłego mleka. Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się luźne i elastyczne, przykrywając je następnie ściereczką oraz odstawiając na bok na około 60 minut. Gdy ciasto będzie sobie odpoczywało, można wziąć się za masę makową.
Na sitku należy umieścić mak, przelewając go wrzącą wodą, dokładnie odsączając oraz dwukrotnie mieląc w maszynce o bardzo małych oczkach. Do tak przygotowanego maku należy dodać bakalie, likier amaretto oraz miękkie masło. Żółtka oddzielić od białek, ucierając je z cukrem pudrem i dodając je następnie do masy makowej. Z kolei białka ubić na sztywną pianę również mieszając je bardzo delikatnie z masą makową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiając je przez ok. 3 minuty. Teraz w ruch powinna pójść blacha do pieczenia, którą należy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, pokrywając je masą makową oraz zawijając na kształt rolady (bardzo dokładnie skleić złączenia). Gdy makowiec będzie gotowy, blacha do pieczenia powinna trafić do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Gotowe ciasto po wyciągnięciu z piekarnika należy polać lukrem, przyozdabiając je kandyzowaną skórką pomarańczową.
KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL