Przechowywanie ziół – jak to robić, by zachowały aromat?
27.07.2022

Zioła to niezastąpiony dodatek w kuchni. Dzięki odpowiednim przyprawom możemy cieszyć się wyjątkowymi aromatami dań i sprawić, że nawet najprostszy obiad stanie się małym kulinarnym dziełem sztuki. Jeśli chcemy cieszyć się nimi przez cały rok, warto znać proste i praktyczne sposoby na zachowanie ich trwałości i aromatów.

Przechowywanie ziół – praktyczne porady

Świeże zioła w doniczkach

Zioła można przechowywać na różne sposoby. Jeśli zależy Ci na tym, by przez cały rok mieć je świeże pod ręką, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś uprawiał/a je na parapecie kuchennym (przez okres jesienno-zimowy) czy na balkonie lub w ogrodzie (wiosną oraz latem). Chcesz sadzić je właśnie w ten sposób? To banalnie proste! Wybierz jasne i ciepłe miejsce, na przykład kuchenny parapet, na którym najczęściej zioła mają dużo dostępu do światła. W doniczkach, które wybierzesz, zrób drenaż – przepuszczalną warstwę grubości około trzech centymetrów, która ułatwi odpływanie wody oraz dobry dostęp powietrza korzeniom. To sprawi, że nie groźne będzie im gnicie. Chcesz wyhodować zioła od nasion? Istnieją opinie, że właśnie takie są najlepsze. Najlepszy czas na wysianie ich to końcówka zimy (czyli początek marca), jednak zioła urosną o każdej porze roku. 

Jeśli kupiłeś/aś roślinę w doniczce, pamiętaj, żeby od razu ją przesadzić. A co siać? Na kuchenny parapet najlepiej sprawdzi się bazylia, którą potem możesz wykorzystać do aromatycznego pesto lub w sałatce caprese. Równie dobrym pomysłem będzie mięta oraz lawenda, która, chociaż nie jest często wykorzystywana w przepisach kulinarnych, skutecznie odstrasza owady (takie jak muchy, które zdecydowanie nie powinny być gośćmi w kuchni). W supermarketach możesz dostać też nasiona i doniczkowe egzemplarze innych ziół – na przykład tymianku, rozmarynu oraz estragonu.

Mrożenie ziół – podstawowe zasady

Na pewno też wiesz, że zioła można mrozić. Wie to każdy, kto kiedyś w pudełku o lodach znalazł koperek ;). Najlepiej jest mrozić takie rośliny, których liście są soczyste i miękkie – wtedy zyskujemy pewność, że zachowamy najwięcej ich smaków i aromatów. 

Jak to zrobić dobrze? To bardzo proste. Przygotowane zioła umyj i osusz, a następnie całe lub posiekane na mniejsze kawałki umieść w przygotowanych pudełkach albo woreczkach strunowych. Teraz wystarczy opisać przygotowane pojemniki i włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane zioła jesteś w stanie przechować do kilku miesięcy (nie więcej niż dziewięć). Jeśli jednak chcesz trzymać je w zamrażarce dłużej, powinieneś/ powinnaś zblanszować je przed zamrożeniem. Jak to zrobić? Wystarczy zanurzyć zioła na chwilę w gorącej wodzie, po czym umieścić je na moment w wodzie zimnej.

Do mrożenia najlepiej sprawdzi się natka pietruszki, bazylia oraz wspomniany już koperek.

Jak przechowywać suszone zioła?

Ta forma przedłużania trwałości ziół jest jedną z najpopularniejszych. Nie musisz suszyć ich sam/a – właśnie w takiej formie można je najczęściej kupić. Jak jednak przechowywać je tak, żeby można było ich długo używać?

  • Przede wszystkim w suchym miejscu. Niektóre z nich pochłaniają wilgoć z powietrza, co nie dość, że wpływa na ich aromat, to jeszcze grozi pojawieniem się pleśni lub grzybów.

  • W szczelnym pojemniku. Zasada jest prosta – im intensywniej pachnie przyprawa, tym szczelniejsze powinno być opakowanie. Nieszczelne opakowanie to również ryzyko zalęgnięcia się owadów – takich jak mole kuchenne, które trudno jest potem zwalczyć. 

  • Do przechowywania warto używać ciemnego szkła – brązowego lub zielonego. Jeśli jednak wiesz, że zioła ze sklepowych saszetek zużywasz szybko, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś trzymał/a je w opakowaniach, w których je kupiłeś/aś. Wtedy warto jednak sięgnąć po taki organizer – dla własnej wygody.

Jak długo można przechowywać zioła?

Chociaż może wydawać się to zaskakujące, zioła również posiadają termin ważności. Ten różni się w zależności od ich rodzaju, części rośliny oraz sposobu przechowywania. Ile więc trzymać zioła u siebie w kuchni?

  • Mrożone: kilka miesięcy. Jeśli przed zamrożeniem zostały zblanszowane, można dłużej.

  • Suszone: w zależności od tego, o jakiej części rośliny mówimy. Zioła i kwiaty o intensywnym zapachu maksymalnie do dwóch lat, korzenie – pięć. Co ciekawe, kminek (o ile nie jest mielony) można trzymać na kuchennej półce do dziesięciu lat. Jeśli zaś chodzi o zioła zmielone, te zachowują swoje właściwości tylko do roku.

W przypadku ziół suszonych warto pamiętać o tym, że ich lecznicze właściwości znikają po roku. Jeśli więc zależy Ci na tym aspekcie, po upływie tego czasu, wymień zioła na świeże. Zawsze warto kierować się również datą ważności zapisaną na ich opakowaniu.

 

Parzenie ziół – praktyczne porady

Niezależnie od tego, czy wolisz zioła świeże, czy suszone, na pewno zdarzyło Ci się wypić napar z jednych lub drugich. Jeśli lubisz smak herbatek ziołowych lub leczysz nimi różne dolegliwości, poznaj nasze sprawdzone sposoby na ich parzenie.

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że w suszonych ziołach jest tylko 20% wody a w świeżych aż 80%. Co oznacza to dla parzenia ziół w praktyce? To, że jeśli chcesz przyrządzić napar, który jest w stanie dać efekty lecznicze, ziół świeżych powinieneś/ powinnaś dać do naparu cztery razy więcej niż ziół suszonych. Przykładowo, jeśli chcesz zaparzyć sobie świeżą miętę na trawienie, efekt taki jak z suszonej uzyskasz przy dodaniu całej jej garści (a nie łyżeczki czy dwóch) na taką samą ilość wody.

A jak długo powinno się parzyć zioła? Zdecydowanie dłużej niż herbatę czy kawę. Pierwsza popularna teoria na ten temat mówi, że od 10 do 20 minut. Druga twierdzi z kolei, że zioła powinno parzyć się tak długo, aż ostygną. Warto jednak dodać, że te zasady sprawdzają się wyłącznie do suszonych i świeżych kwiatów oraz liści. Z korzeni, nasion czy innych twardych części roślin (takich jak na przykład kora), przygotowuje się nie napary, ale odwary. Jak je zrobić? Ta metoda polega na zagotowaniu wody z naszymi nasionami, korzeniami lub korą i trzymaniu ich na małym ogniu przez kilkanaście minut. Przykładowo, w ten sposób można przyrządzić odwar z kory dębu, który ma szerokie zastosowanie lecznicze.

Przechowywanie ziół – podsumowanie

Zioła można przechowywać na różne sposoby i od Ciebie zależy, który z nich wybierzesz. Poznałeś/aś dziś jednak wszystkie najpopularniejsze metody i praktyczne triki na to, by dłużej zachować ich świeżość oraz aromat. Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik przyda Ci się w kuchni :). 



KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BOLESŁAWIEC
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
DURALEX
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SIMAX
SSW
ILLA OLIVILLA
TERMISIL
WAZA