Pięć sposobów na smaczną herbatę, których chcesz spróbować
01.09.2022

Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami z cywilizacją europejską. Chińskie podania mówią, że napar został przypadkowo odkryty przez cesarza, któremu liście przypadkiem upadły do gorącej wody. Do Europy ten aromatyczny napar przywędrował około XVI wieku, wraz z ożywieniem kontaktów handlowych między Wschodem a Zachodem. Najpierw pili ją Rosjanie, a dopiero sto lat później poznała ją reszta naszego kontynentu. Stało się to za sprawą Kompanii Wschodnioindyjskich – korporacji zrzeszających kupców. Co ciekawe, pierwsi sprowadzili ją Holendrzy, a dopiero potem Brytyjczycy, którym ten napój zasmakował tak bardzo, że od XIX stulecia zaczęli prowadzić jej uprawę na szeroką skalę.

Rodzaje herbaty – jaka herbata jest najlepsza?

Chociaż herbatą nazywamy różne rodzaje naparów, ten właściwy, który powinien być tak określany to napar z liści i pąków rośliny, która należy do rodzaju kamelia (łac. Camellia). Dlatego nazywanie herbatą yerba mate, roiboosa czy różnych naparów z ziół nie do końca posiada odzwierciedlenie w rzeczywistości. Herbaty najczęściej dzieli się według sposobu ich wytwarzania. Jakie są więc ich rodzaje?

Herbata czarna

Jest bardziej utleniona niż inne rodzaje herbat, odpowiednio przechowywana nie traci swoich właściwości przez kilka lat. Jedna z najpopularniejszych w Europie. Uznawana za najmocniejszą.

Herbata zielona

Pochodzi z Chin, gdzie nadal jest najpopularniejszą herbatą, ale została spopularyzowana w całej Azji. Parzy się ją w niższej temperaturze niż herbatę czarną, a dzięki temu, że proces jej wytwarzania polega na zatrzymaniu w odpowiednim momencie utleniania suszonych liści, jest łagodniejsza niż herbata czarna. Można w niej znaleźć bardziej trawiaste lub kwiatowe aromaty.

Herbata biała

Jeden z najdroższych rodzajów herbaty, poddawany minimalnej obróbce po zerwaniu i ususzeniu. Jej liście zachowują naturalny kształt, ponieważ nie poddaje się ich formowaniu podczas przetwarzania. Jej smak jest bardzo delikatny. Nie ma goryczki.

Pu-erh, czyli herbata czerwona

Ta herbata wytwarzana jest z tej samej rośliny, co herbata czarna, jednak jest poddawana dodatkowemu procesowi podczas obróbki – fermentacji. Jest bardziej gorzka niż czarna, dlatego w Europie często można dostać ją aromatyzowaną. Co ciekawe, wykazano jej pozytywny wpływ na odchudzanie.

Herbata żółta

Legenda głosi, że ten rodzaj herbaty był zarezerwowany wyłącznie dla cesarza i jego rodziny – kolor żółty bowiem to kolor tradycyjnie uznawany w Chinach za cesarski. Historyczna procedura wytwarzania tej herbaty zaginęła i dopiero kilkadziesiąt lat temu spróbowano odtworzyć jej smak i sposób tworzenia. Po zaparzeniu ma słomiano-żółty kolor i orzeźwiający, lekko cierpki smak.


Jak zrobić dobrą herbatę?

Sposób pierwszy – herbata po rosyjsku

Z tym sposobem kojarzy nam się samowar i szklanki z koszyczkiem, do których wielu z nas ma sentyment. Ta herbata powinna być mocna, esencjonalna i słodka. Do jej zaparzania nie jest potrzebny samowar, chociaż jego wykorzystanie byłoby wskazane. Jeśli jednak nie jesteś jego szczęśliwym posiadaczem, wystarczy imbryk z podgrzewaczem. W imbryku zaparzamy samą esencję, którą potem rozlewamy do szklanek. Tam dolewamy wrzątek i tak przygotowaną herbatę słodzimy kostkami cukru, konfiturami lub miodem. Możemy uzupełnić jej smak plasterkiem cytryny.

Sposób drugi – chai, czyli herbata po pakistańsku

To słodki, aromatyczny napar przyrządzany z czarnej herbaty z mlekiem. Jego unikalność opiera się na dodaniu zielonych ziaren kardamonu, które nadają herbacie po pakistańsku niezwykłego, rozgrzewającego aromatu.

Jak przyrządzić herbatę po pakistańsku?


W rondelku zagotuj dwie szklanki wody, do których dosyp dwie łyżki czarnej herbaty oraz dwa, lekko rozgniecione owoce kardamonu. Gotuj przez kilka minut, a potem dodaj dwie szklanki mleka. Doprowadź napój do wrzenia, uważając, żeby nie wykipiał. Tak powstałą herbatę po pakistańsku gotuj jeszcze przez kilka minut, żeby nabrała słodkiego, mlecznego aromatu. Podczas przelewania jej do szklanek, warto użyć sitka, żeby odcedzić herbatę z fusów.

Sposób trzeci – herbata po turecku

Żeby przygotować tę bardzo popularną herbatę, potrzebujemy specjalnego urządzenia, który składa się z dwóch połączonych ze sobą czajniczków. Do dolnego wlewamy wodę, a do górnego wsypujemy herbatę. Podgrzewamy – para wodna z dolnej części sprawia, że herbata na górze zaczyna wydobywać swój smak i aromat. Następnie, po zagotowaniu wody w dolnym czajniczku, zalewamy nią herbatę w górnym i uzupełniamy dolny czajniczek zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia jeszcze raz. Kiedy woda w dolnej części się zagotuje, używamy jej do rozcieńczenia esencji powstałej w górnej części. Tę herbatę najczęściej pije się w specjalnych szklaneczkach, zwanych tulipankami.

Sposób czwarty, czyli herbata po marokańsku

Niesamowicie słodka, ale jednocześnie orzeźwiająca. Herbata, którą w Maroku piją wszyscy i której naprawdę warto spróbować. Do jej zrobienia używa się zielonej herbaty typu gunpowder, mięty oraz sporej ilości cukru. Tradycyjnie pije się ją w małych szklaneczkach – jeśli takich nie posiadasz, użyj literatek, nadadzą się idealnie.

Jak przygotować herbatę po marokańsku?

W czajniczku przygotuj zieloną herbatę. Zalej ją wrzątkiem i po chwili odlej tak przygotowany napar. Zostaw go w szklance na później. Następnie zalej herbatę jeszcze raz, potrząśnij dzbankiem i tę wodę wylej. Ten krok jest tylko po to, żeby liście się dobrze wypłukały. Następnie zalej herbatę jeszcze raz, używając świeżej wody oraz tej z pierwszego zalania i tak przygotowany napar gotuj do pierwszego wrzenia. Następnie dodaj dużą garść świeżej mięty i cukier.


Tak przygotowaną herbatę pije się dopiero po uprzednim, trzykrotnym przelaniu jej do szklanek, a potem z powrotem do czajniczka. Kiedy herbata po marokańsku znajdzie się w szklance po raz czwarty, możesz jej skosztować. Pamiętaj, żeby nalewać ją z dużej wysokości.

Sposób piąty, czyli najlepsza rozgrzewająca herbata na jesień

Jesienne słoty za pasem, w związku z czym warto poznać sposób na najlepszą, rozgrzewającą, jesienną herbatę. Do jej przygotowania warto użyć herbat, które mają cięższe i mocniejsze aromaty – czarnej lub pu-erh (w Polsce zwanej też herbatą czerwoną). Sugerujemy pu-erh, której bardziej cierpki smak wspaniale zrównoważy rozgrzewające przyprawy. Jakie dodatki najlepiej pasują do takiej herbaty?


Warto wykorzystać świeży imbir oraz plasterki pomarańczy. Jeśli jesteś fanem/fanką korzennych przypraw, spróbuj użyć też takich przypraw jak kardamon, cynamon czy goździki. Świetnie sprawdzi się również gałka muszkatołowa. Jednak składnikiem specjalnym, który sprawi, że herbata będzie miała niezwykły smak jest… pieprz różowy. Dzięki niemu napar będzie smakował naprawdę szczególnie!

Sposoby na smaczną herbatę – podsumowanie 

Rodzajów herbaty oraz sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę wiele. Każda jednak smakuje najlepiej, kiedy jest pita w pięknym kubku lub przyrządzona w przyciągającym wzrok imbryku. A która herbata jest Twoją ulubioną? Daj nam znać!


KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BOLESŁAWIEC
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
DURALEX
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SIMAX
SSW
ILLA OLIVILLA
TERMISIL
WAZA