Kompot z suszonych owoców pojawia się niemal na każdym wigilijnym stole, a niektórzy przygotowują go również w ciągu roku bez okazji. Kompot znacznie urozmaica spożywane potrawy a z racji tego, że nie jest codziennym elementem menu, sprawia, że zimowy czas przy nim spędzony zapamiętany zostaje na długo. Ze względu na swój intensywny smak i aromat, kompot ten ma wielu zwolenników. Kompot z suszu przygotowany w większych ilościach sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii, ale także pozostałych świątecznych dni. Idealnie zastąpi ciepłą herbatę z cytryną czy kakao.
Składniki na kompot z suszonych owoców
Składniki, które potrzebne są do zrobienia smacznego kompotu z suszonych owoców to:
-
5-10 suszonych śliwek
-
100 g suszonych jabłek
-
100 g suszonych gruszek
-
5 łyżek cukru
-
laska cynamonu lub cynamon w saszetce
-
4 goździki
-
1 i 1/2 l litra wody
Warto zauważyć, że śliwki odpowiadają za intensywność smaku. Jeśli naszym celem jest zrobienie kompotu o bardzo intensywnym smaku, powinniśmy celować w granicę 10 śliwek, jeśli wolimy słabszy, wystarczy 5. Śliwki są absolutną podstawą kompotu z suszu, dlatego nawet jeśli nie gustujesz w mocnych doznaniach smakowych, powinieneś je dodać.
Oczywiście podstawą jest również dobrej jakości garnek do gotowania, bez którego żaden kompot by nie powstał. Do przygotowania kompotu z suszonych owoców najlepiej sprawdzi się tradycyjny garnek, wykonany z wysokiej jakości materiałów.
Jak przygotować kompot?
Przygotowanie kompotu na zimowe wieczory czy Wigilię nie jest skomplikowanym zadaniem, jednak musimy wykonać kilka kroków, aby uzyskać maksymalne doznania smakowe. Po pierwsze - na samym początku powinniśmy zalać przygotowane owoce ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Nic się nie stanie, jeśli odstawimy je na dłużej. Dlaczego tak? Przede wszystkim chodzi o wydobycie aromatu z suszonych owoców, odstawienie ich w ciepłej wodzie na jakiś czas powoduje uwolnienie wszystkich walorów smakowych, a także zapachowych, które mają do zaoferowania. Po drugie, gdy owoce "popływają" już sobie we wodzie, możemy wprawić w ruch nasz garnek do gotowania. Ważne, aby gotować w tej samej wodzie, w której odstawialiśmy owoce. Przelewamy więc zawartość naczynia do garnka, dodatkowo zalewamy litrem wody i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, możemy zmniejszyć ogień. W tym momencie przyprawiamy nasz wywar o goździki, laskę cynamonu i cukier. Całość powinniśmy gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
Kompot z suszonych owoców można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno w zależności od indywidualnych preferencji. W różnych rejonach Polski kompot tego typu jest inaczej podawany. Najlepiej przelać go do tradycyjnego dzbanka razem z owocami i podczas wieczerzy wigilijnej podawać w szklankach.
Podsumowanie
Tak przygotowany kompot z suszu sprawi wiele radości nie tylko Tobie, ale również Twoim bliskim. Jako że ten kompot jest najczęściej przygotowywany z okazji świąt Bożego Narodzenia, obdarowanie najbliższych pysznym kompotem z suszonych owoców jest jednym z najlepszych prezentów. W końcu w tym okresie liczą się najprostsze gesty. Aby kompot wyszedł najlepiej, nie wystarczą jedynie wysokiej jakości owoce, z których jest przygotowany, ale potrzebne jest odpowiednie naczynie, w którym go przygotujemy. Wybierając garnek do gotowania, zwróć uwagę na grubość dna - im grubsze, tym lepiej. Nie zaszkodzi, gdy garnek będzie wielowarstwowym dnem - gwarantuje ono rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni naczynia w takim samym natężeniu. Odpowiednie garnki do gotowania i przyrządzenia kompotu na wigilię, znajdziesz w naszym sklepie internetowym.