Kompot z suszonych owoców idealny na mroźne wieczory
Kompot z suszonych owoców idealny na mroźne wieczory
20.12.2018

Kompot z suszonych owoców pojawia się niemal na każdym wigilijnym stole, a niektórzy przygotowują go również w ciągu roku bez okazji. Kompot znacznie urozmaica spożywane potrawy a z racji tego, że nie jest codziennym elementem menu, sprawia, że zimowy czas przy nim spędzony zapamiętany zostaje na długo. Ze względu na swój intensywny smak i aromat, kompot ten ma wielu zwolenników. Kompot z suszu przygotowany w większych ilościach sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii, ale także pozostałych świątecznych dni. Idealnie zastąpi ciepłą herbatę z cytryną czy kakao.

Składniki na kompot z suszonych owoców

Składniki, które potrzebne są do zrobienia smacznego kompotu z suszonych owoców to:

  • 5-10 suszonych śliwek

  • 100 g suszonych jabłek

  • 100 g suszonych gruszek

  • 5 łyżek cukru

  • laska cynamonu lub cynamon w saszetce

  • 4 goździki

  • 1 i 1/2 l litra wody

Warto zauważyć, że śliwki odpowiadają za intensywność smaku. Jeśli naszym celem jest zrobienie kompotu o bardzo intensywnym smaku, powinniśmy celować w granicę 10 śliwek, jeśli wolimy słabszy, wystarczy 5. Śliwki są absolutną podstawą kompotu z suszu, dlatego nawet jeśli nie gustujesz w mocnych doznaniach smakowych, powinieneś je dodać.

Oczywiście podstawą jest również dobrej jakości garnek do gotowania, bez którego żaden kompot by nie powstał. Do przygotowania kompotu z suszonych owoców najlepiej sprawdzi się tradycyjny garnek, wykonany z wysokiej jakości materiałów.

suszone sliwki

Jak przygotować kompot?

Przygotowanie kompotu na zimowe wieczory czy Wigilię nie jest skomplikowanym zadaniem, jednak musimy wykonać kilka kroków, aby uzyskać maksymalne doznania smakowe. Po pierwsze - na samym początku powinniśmy zalać przygotowane owoce ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Nic się nie stanie, jeśli odstawimy je na dłużej. Dlaczego tak? Przede wszystkim chodzi o wydobycie aromatu z suszonych owoców, odstawienie ich w ciepłej wodzie na jakiś czas powoduje uwolnienie wszystkich walorów smakowych, a także zapachowych, które mają do zaoferowania. Po drugie, gdy owoce "popływają" już sobie we wodzie, możemy wprawić w ruch nasz garnek do gotowania. Ważne, aby gotować w tej samej wodzie, w której odstawialiśmy owoce. Przelewamy więc zawartość naczynia do garnka, dodatkowo zalewamy litrem wody i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, możemy zmniejszyć ogień. W tym momencie przyprawiamy nasz wywar o goździki, laskę cynamonu i cukier. Całość powinniśmy gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.

 

Kompot z suszonych owoców można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno w zależności od indywidualnych preferencji. W różnych rejonach Polski kompot tego typu jest inaczej podawany. Najlepiej przelać go do tradycyjnego dzbanka razem z owocami i podczas wieczerzy wigilijnej podawać w szklankach.

kompoty

Podsumowanie

Tak przygotowany kompot z suszu sprawi wiele radości nie tylko Tobie, ale również Twoim bliskim. Jako że ten kompot jest najczęściej przygotowywany z okazji świąt Bożego Narodzenia, obdarowanie najbliższych pysznym kompotem z suszonych owoców jest jednym z najlepszych prezentów. W końcu w tym okresie liczą się najprostsze gesty. Aby kompot wyszedł najlepiej, nie wystarczą jedynie wysokiej jakości owoce, z których jest przygotowany, ale potrzebne jest odpowiednie naczynie, w którym go przygotujemy. Wybierając garnek do gotowania, zwróć uwagę na grubość dna - im grubsze, tym lepiej. Nie zaszkodzi, gdy garnek będzie wielowarstwowym dnem - gwarantuje ono rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni naczynia w takim samym natężeniu. Odpowiednie garnki do gotowania i przyrządzenia kompotu na wigilię, znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Kompot z suszonych owoców idealny na mroźne wieczory
Kompot z suszonych owoców idealny na mroźne wieczory
1
5-10 suszonych śliwek
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych gruszek
5 łyżek cukru
laska cynamonu lub cynamon w saszetce
4 goździki
1 i 1/2 l litra wody
Przygotowanie kompotu na zimowe wieczory czy Wigilię nie jest skomplikowanym zadaniem, jednak musimy wykonać kilka kroków, aby uzyskać maksymalne doznania smakowe. Po pierwsze - na samym początku powinniśmy zalać przygotowane owoce ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Nic się nie stanie, jeśli odstawimy je na dłużej. Dlaczego tak? Przede wszystkim chodzi o wydobycie aromatu z suszonych owoców, odstawienie ich w ciepłej wodzie na jakiś czas powoduje uwolnienie wszystkich walorów smakowych, a także zapachowych, które mają do zaoferowania. Po drugie, gdy owoce "popływają" już sobie we wodzie, możemy wprawić w ruch nasz garnek do gotowania. Ważne, aby gotować w tej samej wodzie, w której odstawialiśmy owoce. Przelewamy więc zawartość naczynia do garnka, dodatkowo zalewamy litrem wody i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, możemy zmniejszyć ogień. W tym momencie przyprawiamy nasz wywar o goździki, laskę cynamonu i cukier. Całość powinniśmy gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL