Kluski z makiem - świąteczny garnek rozmaitości
Kluski z makiem - świąteczny garnek rozmaitości
11.12.2018

Kluski z makiem tradycyjnie przygotowywane są tylko w kilku regionach Polski. W okolicach Poznania i Łodzi potrawa ta jest znana jako makiełki, na wschodzie kraju właśnie jako kluski z makiem, a na Śląsku funkcjonuje pod nazwą makówki. Potrawa na pierwszy rzut oka przypomina kutię, jednak do jej przygotowania używamy innych składników i jej smak jest również zupełnie inny.

Makiełki przygotowujemy w dużych garnkach lub naczyniach. W składzie znajdziemy:

- pieczywo, najczęściej bułki (o różnym stopniu świeżości, mogą być one świeże, mogą być już suche),

- mak ugotowany w mleku (zwierzęcym lub roślinnym) / wodzie,

- bakalie,

- miód.

Potrawa prawdopodobnie miała swoje początki w prostych i skromnych domach, gdzie do ich przygotowania używano resztek pieczywa, mak gotowano nie na mleku, a na wodzie, a zamiast bakalii używano ususzonych owoców. Z biegiem lat receptura się zmieniła, wzbogaciła. Im przepis na kluski z makiem ma więcej lat, tym jest bardziej "dosładzany". Zamiast czerstwych bułek używa się często chałki, mak gotuje się na mleku a ilość i rodzaj bakalii, jaki wrzucimy do tego garnka rozmaitości, zależy tylko od naszej fantazji.

jedzenie wigilijne

Krótka historia klusek z makiem

Kluski z makiem mogą pochwalić się co najmniej 150-letnią historią. Jak z każdą wigilijną potrawą również i z makiełkami wiążą się pewne wierzenia i historie. Zgodnie z tradycją przygotowuje się je w dużych naczyniach tak, aby każdy mógł się nimi najeść do syta i cieszyć tą potrawą przez całe święta. Wspólne jedzenie makiełek łączy biesiadujących i przynosi rodzinie jedność. Potrawę podaje się na koniec Wigilii i dla wielu osób jest ona najbardziej wyczekiwanym punktem wieczoru.

mak i makielki

 

Twórz, zmieniaj, bądź makiełkowym artystą!

 

To jedno z tych wspaniałych dań, które możesz modyfikować, zmieniać, ulepszać, wzbogacać lub upraszczać zgodnie z Twoimi upodobaniami. Do przygotowania możesz użyć mleka zwierzęcego lub roślinnego, rodzaj pieczywa jakiego użyjesz, zależy tylko od Twojej fantazji, tak samo jak ilość i rodzaj bakalii.

Prosty przepis na makiełki

 

50 dag maku

25 dag masła

30 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle)

3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

skórka otarta z cytryny

3 łyżki miodu

5 bułek kajzerek

0,5 l mleka

cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

1. Wypłucz dokładnie mak na sicie, przełóż do zimnej wody i odstaw do namoczenia na około 24 godziny. Po tym czasie sparz mak wrzątkiem, odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce.

2. Roztop masło i wlej jeszcze gorące do maku.

3. Do maku z masłem dodaj posiekane bakalie, żółtka, miód, skórkę z cytryny, ewentualnie cukier do smaku.

4. Bułki pokrój na małe kawałki i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem.

5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Następnie masę makową połącz z namoczonymi w mleku bułkami.

6. Przełóż makiełki do miski i wstaw do lodówki na kilka godzin. Wierzch udekoruj bakaliami.

 

Gotowe! Postaw misę z makiełkami na świątecznym stole i ciesz się nimi do syta.

Kluski z makiem - świąteczny garnek rozmaitości
Kluski z makiem - świąteczny garnek rozmaitości
4
50 dag maku
25 dag masła
30 dag bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle)
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
skórka otarta z cytryny
3 łyżki miodu
5 bułek kajzerek
0,5 l mleka
cukier do smaku
1. Wypłucz dokładnie mak na sicie, przełóż do zimnej wody i odstaw do namoczenia na około 24 godziny. Po tym czasie sparz mak wrzątkiem, odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce.
2. Roztop masło i wlej jeszcze gorące do maku.
3. Do maku z masłem dodaj posiekane bakalie, żółtka, miód, skórkę z cytryny, ewentualnie cukier do smaku.
4. Bułki pokrój na małe kawałki i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem.
5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Następnie masę makową połącz z namoczonymi w mleku bułkami.
6. Przełóż makiełki do miski i wstaw do lodówki na kilka godzin. Wierzch udekoruj bakaliami.
KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL