Patelnia od wieków jest jednym z nieodzownych elementów wyposażenia naszej kuchni, chociaż przez lata zmieniała swój design i materiał wykonania. Obecnie jej rola nie sprowadza się jedynie do smażenia- używamy jej także do pieczenia, grillowania czy duszenia. Szeroki wybór i mnogość przeznaczeń sprawiają, że możesz dobrać patelnię idealną dla swoich potrzeb, a r óżnorodność kolorów oraz wzorów sprawi, że może stać się ona ciekawym elementem kuchennego wnętrza. Dowiedz się jaka patelnia będzie dla Ciebie idealna.
Patelnia z powłoką marmurową
Taka patelnia sprawdzi się idealnie, jeżeli w kuchni oczekujesz wygody, wielofunkcjonalności i trwałości. Przede wszystkim wysokiej jakości odlewy aluminiowe doskonale przewodzą ciepło, przez co posiłki można przygotowywać w bardzo szybkim czasie, a wielowartstwowe nieprzywierające powłoki z marmuru są odporne na zarysowania, odkształcenia oraz działania przyborów kuchennych (nawet tych z metalu). Jej nieocenioną zaletą jest bezpieczeństwo oraz walory zdrowotne, a także możliwość używania na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych. Powłoka marmurowa uznawana jest za wyjątkowo odporną na uszkodzenia i przywieranie.
Patelnia grillowa
Produkty przyrządzane "na ruszcie" smakują wyjątkowo, dlatego ostatnimi czasy patelnie grillowe stały się jednymi z najpopularniejszych w kuchniach na całym świecie. Nic dziwnego- pozwalają one na przyrządzanie pysznych, aromatycznych potraw przez cały rok (dzięki rowkom do smażonego produktu powietrze dochodzi także z dołu przez co są one łudząco podobne w smaku i wyglądzie do grillowanych) i są idealne dla osób, które dbają o linię oraz zdrowe odżywianiae, ponieważ ten typ patelnii pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu pozostającego w potrawie.
Patelnia ceramiczna
Patelnie ceramiczne zdobywają coraz większą popularność oraz zagrzewają sobie miejsce w kuchniach na dłużej. Ich największą zaletą jest zdecydowanie równomierne rozgrzewanie, co pozwala na uniknięcie różnicy temperatur (a zatem stopnia wysmażenia) na różnych punktach patelni, a przygotowanie smacznej potrawy jest szybsze i energooszczędne. Nie występuje tu także zjawisko przywierania produktu spożywczego do patelni, co znacznie ułatwia mycie i czyszczenie naczynia. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, iż wystarczy minimalna ilość tłuszczu aby stworzyć pyszny posiłek.
Patelnia granitowa
Jeżeli poszukujesz patelni, która będzie solidna, trwała i posłuży przez wiele lat- granitowa wersja zdecydowanie będzie najlepsza. Wewnętrzna powłoka składająca się z ułamków granitu sprawia, że jest ona odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i ścieranie, a trzywartstwowa nieprzywierająca powłoka zapewnia także trwałość chemiczną. Dużą zaletą jest możliwość korzystania z niej na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych. Patelnia ta sprawdzi się też doskonale jeżeli w kuchni szukasz ciekawego designu oraz estetycznych rozwiązań.
Patelnia profesjonalna
Wyposażenie używane w lokalach gastronomicznych musi być trwałe oraz niezawodne, dlatego w tym przypadku najlepiej sprawdzi się patelnia stalowa. Jej największą zaletą jest fakt, iż nie wchodzi w reakcje chemiczne z subtsancjami z którymi mają styczność, co pozwala na bezpieczne przygotowywanie potraw- nawet w przypadku składników kwaśnych nie musimy obawiać się metalicznego lub zmienionego smaku. Warto zwrócić uwagę także na to, że trudno je zarysować. Patelnia nierdzewne rozgrzewa się dłużej niż granitowa lub ceramiczna, ale też dłużej trzyma ciepło.