Wykonanie prawdziwego, domowego chleba stanowi nie lada wyzwanie dla każdej Pani domu. Jednakże, gdy już podejmiemy się tego zadania, na końcu czeka nas wypiek rodem prosto z piekarni. Nic nie może się równać z zapachem i smakiem świeżo upieczonego chleba. Dla naszych babć, pieczenie chleba było zadaniem dnia powszedniego, dlatego to właśnie one są najlepszymi źródłami wiedzy w kwestii pieczenia chleba. Jeśli chcemy mieć dobry przepis na domowy chleb to najlepiej udać się po poradę do naszych babć lub skorzystać z naszego artykułu. Poniżej przedstawimy prosty przepis na chleb oraz jasny i klarowny poradnik jak krok po kroku upiec własnoręcznie chleb.
Przepis na domowy chleb... A więc jakie składniki przygotować?
Do upieczenia chleba pszennego na bazie świeżych drożdży potrzebne będzie nam:
-
0,5 kg mąki pszennej,
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 łyżeczki soli,
-
50 g świeżych drożdży,
-
1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
-
żółtko do posmarowania,
-
dodatkowo według własnych upodobań można dodać ziarna, np. słonecznik, dynia, mak, sezam.
Prosty przepis na chleb - krok po kroku.
Krok 1. Mąkę przesiewamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Można dodać różne rodzaje mąki np żytnią i pszenną. Na tym etapie trzeba ją wymieszać z ziarnami jeśli chcemy uzyskać chleb ziarnisty.
Krok 2. Przygotowujemy rozczyn. Należy go rozrobić w odpowiednio dużym naczyniu, ponieważ będzie rósł. Wlewamy do niego około pół szklanki ciepłej wody, dodajemy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Krok 3. Do przesianej mąki dodajemy sól i mieszamy. Gdy mamy już gotowy rozczyn z drożdży, dodajemy go stopniowo do przesianej mąki i jednocześnie zaczynamy wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Następnie przekładamy do naczynia, w którym odstawimy je do wyrośnięcia.
Krok 4. Naczynie z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto mogło wyrosnąć. Do tego celu możemy wykorzystać koszyk do wyrastania chleba marki TESCOMA DELLA CASA. Wyrobione ciasto umieszczone w tym naczyniu, będzie miało idealne warunki do rośnięcia. Koszyk do wyrastania chleba nada naszemu chlebowi odpowiedni kształt oraz wygląd.
Krok 5. Gdy nasze ciasto wyrośnie, należy przygotować foremki. Można je wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Możemy również zakupić odpowiednią formę podłużną taką jak forma marki TESCOMA DELICIA. Dzięki niej nasz chleb nie przywrze do ścianek, a po upieczeniu można go łatwo wydobyć. Kształt formy do pieczenia zależy od tego, jaki kształt chleba chcemy uzyskać. Jeśli nasz chleb ma być okrągły, możemy wykorzystać do pieczenia okrągłą formę TESCOMA DELLA CASA, która również zapobiega przywieraniu chleba. Natomiast forma SNB z powłoką non-stick nada chlebowi owalny kształt. Przed włożeniem do foremek ciasto delikatnie przez chwilę wyrabiamy i wkładamy do form.
Krok 6. Umieszczony w formie chleb odstawiamy na chwilę, czekając aż podrośnie. Po czym smarujemy go z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami według uznania.
Krok 7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Umieszczamy w nim chleb i pieczemy przez około 40-60 minut bez funkcji termoobiegu.
Krok 8. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek aby wystygł. Jak sprawdzić czy nasz chleb dobrze się upiekł? Wystarczy popukać w jego spodnią część. Jeśli usłyszymy głuchy odgłos to znaczy, że chleb jest dobrze upieczony.
O czym należy pamiętać, podczas pieczenia chleba?
Cierpliwość. Jest niezwykle potrzebna przy pieczeniu chleba. Jeden zły ruch i nasz chleb może opaść zamiast wyrosnąć. Przygotowanie chleba na zakwasie zajmie też dużo więcej czasu, w przeciwieństwie do chleba drożdżowego.
Tylko ciepłe składniki. Ciasto drożdżowe nie lubi zimna. Jeden chłodny składnik typu woda lub mleko może zepsuć nasz wypiek. Wyrastanie ciasta także powinno odbywać się w ciepłym miejscu z dala od przeciągów.
Odpowiedni czas rośnięcia. Jeśli za szybko przerwiemy ten etap, ciasto nie będzie odpowiednio wyrośnięte, może to skutkować, że w naszym chlebie pojawi się zakalec.
Odpowiedni czas pieczenia. Chleb w trakcie pieczenia powinien być przez nas obserwowany. Jeśli będziemy piekli go za długo, nasz wypiek po prostu się przypali, a jego skórka mocno popęka.
Ilość drożdży. Nie możemy z nią przesadzić. Jeśli nasz chleb będzie miał posmak kwasu, to pewnie będzie wina zbyt dużej ilości dodanych drożdży.
Róbmy wszystko ręcznie. Zamiast używać do wyrabiania ciasta mikserów i innych robotów kuchennych, zróbmy to ręcznie. Ciasto wyrabiane ręcznie jest odpowiednio napowietrzone oraz wyrobione.
Odpowiedni rodzaj mąki. Jeśli pieczemy chleb po raz pierwszy, najlepiej wybrać mąkę pszenną. Zależnie od rodzaju chleba jaki chcemy upiec możemy wybrać mąkę orkiszową, żytnią lub nawet bezglutenową.
Chleb można jeść po całkowitym wystudzeniu. Ciasto drożdżowe, czy to chleb czy inny wypiek drożdżowy, należy jeść dopiero po tym, aż wystygnie całkowicie. Jedzenie ciepłego ciasta może się dla nas źle skończyć powodując dolegliwości jelitowe.
Nacięcia na chlebie. Przed włożeniem do piekarnika można zrobić nacięcia nożem na wierzchu ciasta w foremkach. Można je zrobić wzdłuż, na ukos lub w formie krzyżyka. Zabieg ten sprawi, że na wierzchu chleba będziemy mieli idealne pęknięcia.
Nagrzanie piekarnika. Warto je rozpocząć trakcie wyrastania ciasta. Dzięki temu piekarnik będzie równomiernie nagrzany gdy będziemy do niego wkładać formy z chlebem.
Dobrze jest dać upieczonemu chlebowi czas. Po upieczeniu dobrze jest chleb zostawić w spokoju do ostygnięcia. Dzięki temu zachowa swoją wilgoć. Pokrójmy go dopiero jak już wystygnie. Do tego świetnie nada się kolejne akcesorium z naszej strony, a mianowicie nóż do krojenia chleba o dogodnej długości 20 cm. Posiada antypoślizgowy uchwyt, dzięki czemu będzie dobrze trzymał się w ręce podczas krojenia chrupkiej, wypieczonej skórki chleba. Co ważne, nóż nie zawiera szkodliwych pierwiastków takich jak kadm, ołów, a także związków PFOA, czyli kwasu perfluorooktanowego, stosowanego przy produkcji teflonu.
Inne naczynia do pieczenia - chleb z garnka.
Nasz chleb możemy upiec w różnych naczyniach żaroodpornych. Nadadzą się do tego również garnki żeliwne. Jeśli wybierzemy garnek z pokrywką, należy zwrócić uwagę z jakiego tworzywa jest jej uchwyt. Wykonany z plastiku, w wysokiej temperaturze może po prostu zacząć się topić, dlatego w miarę możliwości trzeba go odczepić. Garnków żeliwnych przed pieczeniem nie trzeba specjalnie przygotowywać. Obsypywanie mąką, smarowanie tłuszczem lub masłem nie jest potrzebne, ponieważ dzięki specjalnej powłoce garnka, chleb do niej nie przywrze. Chleb z garnka, pieczony pod pokrywką jest wilgotny w środku i ma wypieczoną, chrupiącą skórkę. Ogólnie rodzaj naczynia do pieczenia chleba należy dobrać w zależności od ilości ciasta oraz kształtu chleba jaki chcemy uzyskać.
Jak przechowywać domowy chleb?
Prawdziwy, domowy chleb swoją świeżość utrzymuje nawet do 10 dni. Aby zachować jego świeżość, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Niewłaściwe jest przechowywanie chleba w folii lub w lodówce, ponieważ traci on wtedy swoją wilgotność. Chleb można włożyć do folii, ale po uprzednim owinięciu go w ściereczkę. Dobrym rozwiązaniem jest również lniany woreczek lub zakupienie odpowiedniego chlebaka. W naszym sklepie serwisy-obiadowe24.pl można znaleźć chlebaki różnego rodzaju, od drewnianych po metalowe. Jeśli mamy w domu za dużo chleba, możemy po prostu go zamrozić. Należy wtedy włożyć go do folii i zawinąć tak, aby było w niej jak najmniej powietrza. W takich warunkach chleb można przechowywać nawet kilka tygodni. W celu rozmrożenia, należy wyjąć go z folii, owinąć w czystą ściereczkę kuchenną i pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Chleba, tak jak innych mrożonek, nie wolno ponownie zamrażać. Po rozmrożeniu, straci jedynie zapach świeżo upieczonego chleba. Jego smak i tekstura, będzie taka sama jak nie długo po upieczeniu.