Jak przygotować rybę po grecku na wigilijny stół?
Jak przygotować rybę po grecku na wigilijny stół?
10.12.2018

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas błyskawicznie. Centra handlowe zaczynają już przyozdabiać swoje wystawy w świątecznym stylu a na ulicach miast pojawiają się pierwsze świąteczne symbole. To wszystko powoduje, że świąteczny nastrój unosi się w powietrzu a już niedługo zacznie również unosić się w naszej kuchni. Bo przecież kto nie przygotowuje aromatycznych pierniczków na kilka tygodni przed świętami?

Wiadomo również, że zaraz zaczniemy planować nasze świąteczne listy zakupowe. Przygotowując w ten sposób produkty do dań jakie w tym roku chcemy zaserwować na wigilijny stół. Wśród 12 potraw, które tradycyjnie powinny znaleźć się na wigilijnym stole, są takie, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Ich repertuar zależny jest od regionu polski i tradycji rodzinnej, jednak na kolacji wigilijnej goszczą przede wszystkim ryby.

Ryba po grecku - tradycja świąteczna

Jedną z tradycyjnych, rybnych potraw świątecznych kuchni polskiej jest ryba po grecku - rzadziej nazywana również rybą po żydowsku. Ryba po grecku to nic innego jak kawałki filetowanej ryby, przygotowane w pomidorowo-marchewkowej oprawie.

marchew

Ryba po grecku - składniki

Do przygotowania ryby po grecku, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1/2 kg filetów rybnych,

  • 2 cebule,

  • 2 marchewki,

  • 1/2 pietruszki,

  • 1/8 selera,

  • 1 średni przecier pomidorowy,

  • 2 liście laurowe,

  • olej do smażenia,

  • 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka.

Ponadto przyda się nam: tarka, nieprzywierająca patelnia i naczynie do przechowywania gotowej potrawy.

 

Sposób przygotowania ryby po grecku

Marchewkę, pietruszkę i seler należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce - najlepiej sprawdzi się tarka o grubych oczkach. Cebulę należy obrać i pokroić według preferencji. Przygotowane starte warzywa i pokrojoną cebulę umieścić w jednym naczyniu z odrobiną oleju i dusić pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy filety rybne, w tym celu należy je pokroić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Filety przed smażeniem najlepiej, żeby były przynajmniej częściowo odmrożone. Do przygotowanych wcześniej warzyw dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól do smaku. Usmażoną rybę umieszczamy warstwami w garnku razem z gotowanymi warzywami. Całość zalewamy koncentratem rozrobionym z wodą. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Żeby ryba smakowała najlepiej, powinna przejść smakiem tartych warzyw i koncentratu, dlatego warto ją przygotować dzień wcześniej.

 

ryba po grecku

Z czym podawać rybę po grecku?

Ryba po grecku kojarzona jest przede wszystkim jako danie, znajdujące się na wigilijnym stole. Podawana jest zazwyczaj we własnej zaprawie. Jednak z powodzeniem możemy  ją spożywać po staropolsku, z dodatkiem chleba żytniego na zakwasie czy innego ulubionego pieczywa. Potrawa smakuje równie dobrze podawana w wersji obiadowej ze świeżo ugotowanymi ziemniakami w mundurkach albo puree.

Ryba po grecku - potrawą pokoleń

Ryba po grecku jest potrawą, która tradycyjnie co roku gości na polskich stołach. U wielu rodzin sposób jej przygotowywania, przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Przepisy na rybę po grecku potrafią różnić się kolejnością i niektórymi składnikami w zależności od regionu kraju. Pomimo to potrawa ta swoim smakiem zdobywa wielu miłośników, nawet poza granicami kraju. Warto nauczyć się tego prostego w przygotowaniu dania i zaskoczyć swoich bliskich w te święta, przygotowując własną wersję ryby po grecku.

Jak przygotować rybę po grecku na wigilijny stół?
Jak przygotować rybę po grecku na wigilijny stół?
4
1/2 kg filetów rybnych,
2 cebule,
2 marchewki,
1/2 pietruszki,
1/8 selera,
1 średni przecier pomidorowy,
2 liście laurowe,
olej do smażenia,
3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka.
Marchewkę, pietruszkę i seler należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce - najlepiej sprawdzi się tarka o grubych oczkach. Cebulę należy obrać i pokroić według preferencji. Przygotowane starte warzywa i pokrojoną cebulę umieścić w jednym naczyniu z odrobiną oleju i dusić pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy filety rybne, w tym celu należy je pokroić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Filety przed smażeniem najlepiej, żeby były przynajmniej częściowo odmrożone. Do przygotowanych wcześniej warzyw dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól do smaku. Usmażoną rybę umieszczamy warstwami w garnku razem z gotowanymi warzywami. Całość zalewamy koncentratem rozrobionym z wodą. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Żeby ryba smakowała najlepiej, powinna przejść smakiem tartych warzyw i koncentratu, dlatego warto ją przygotować dzień wcześniej.
KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL