Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas błyskawicznie. Centra handlowe zaczynają już przyozdabiać swoje wystawy w świątecznym stylu a na ulicach miast pojawiają się pierwsze świąteczne symbole. To wszystko powoduje, że świąteczny nastrój unosi się w powietrzu a już niedługo zacznie również unosić się w naszej kuchni. Bo przecież kto nie przygotowuje aromatycznych pierniczków na kilka tygodni przed świętami?
Wiadomo również, że zaraz zaczniemy planować nasze świąteczne listy zakupowe. Przygotowując w ten sposób produkty do dań jakie w tym roku chcemy zaserwować na wigilijny stół. Wśród 12 potraw, które tradycyjnie powinny znaleźć się na wigilijnym stole, są takie, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Ich repertuar zależny jest od regionu polski i tradycji rodzinnej, jednak na kolacji wigilijnej goszczą przede wszystkim ryby.
Ryba po grecku - tradycja świąteczna
Jedną z tradycyjnych, rybnych potraw świątecznych kuchni polskiej jest ryba po grecku - rzadziej nazywana również rybą po żydowsku. Ryba po grecku to nic innego jak kawałki filetowanej ryby, przygotowane w pomidorowo-marchewkowej oprawie.
Ryba po grecku - składniki
Do przygotowania ryby po grecku, potrzebne będą następujące składniki:
-
1/2 kg filetów rybnych,
-
2 cebule,
-
2 marchewki,
-
1/2 pietruszki,
-
1/8 selera,
-
1 średni przecier pomidorowy,
-
2 liście laurowe,
-
olej do smażenia,
-
3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka.
Ponadto przyda się nam: tarka, nieprzywierająca patelnia i naczynie do przechowywania gotowej potrawy.
Sposób przygotowania ryby po grecku
Marchewkę, pietruszkę i seler należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce - najlepiej sprawdzi się tarka o grubych oczkach. Cebulę należy obrać i pokroić według preferencji. Przygotowane starte warzywa i pokrojoną cebulę umieścić w jednym naczyniu z odrobiną oleju i dusić pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy filety rybne, w tym celu należy je pokroić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Filety przed smażeniem najlepiej, żeby były przynajmniej częściowo odmrożone. Do przygotowanych wcześniej warzyw dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól do smaku. Usmażoną rybę umieszczamy warstwami w garnku razem z gotowanymi warzywami. Całość zalewamy koncentratem rozrobionym z wodą. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Żeby ryba smakowała najlepiej, powinna przejść smakiem tartych warzyw i koncentratu, dlatego warto ją przygotować dzień wcześniej.
Z czym podawać rybę po grecku?
Ryba po grecku kojarzona jest przede wszystkim jako danie, znajdujące się na wigilijnym stole. Podawana jest zazwyczaj we własnej zaprawie. Jednak z powodzeniem możemy ją spożywać po staropolsku, z dodatkiem chleba żytniego na zakwasie czy innego ulubionego pieczywa. Potrawa smakuje równie dobrze podawana w wersji obiadowej ze świeżo ugotowanymi ziemniakami w mundurkach albo puree.
Ryba po grecku - potrawą pokoleń
Ryba po grecku jest potrawą, która tradycyjnie co roku gości na polskich stołach. U wielu rodzin sposób jej przygotowywania, przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Przepisy na rybę po grecku potrafią różnić się kolejnością i niektórymi składnikami w zależności od regionu kraju. Pomimo to potrawa ta swoim smakiem zdobywa wielu miłośników, nawet poza granicami kraju. Warto nauczyć się tego prostego w przygotowaniu dania i zaskoczyć swoich bliskich w te święta, przygotowując własną wersję ryby po grecku.