Jak przechowywać żywność w upały? Najlepsze sposoby na przechowywanie jedzenia.
29.06.2022

W końcu przywitaliśmy w Polsce lato, które przyszło do nas z przytupem, pełnym słońcem, bezchmurnym niebem i dużą wilgotnością powietrza. W taką pogodę nasza dieta to głównie świeże owoce i warzywa, lekkie przekąski i sałatki z sezonowych dobrodziejstw natury. Często cieszymy się posiłkami na zewnątrz, bo piękna pogoda tylko do tego zachęca. Wychodzimy więc na pikniki, zabieramy ze sobą własnoręcznie przygotowane jedzenie na rowerowe wycieczki albo przygotowujemy grille na działkach czy w ogrodzie za domem.

Jednak wysoka wilgotność powietrza wraz z równie wysoką temperaturą to czynniki, które przyspieszają psucie się produktów spożywczych. Mało tego – ekspozycja na ostre słońce potrafi sprawić, że posiłki zmieniają smak i tracą cenne wartości odżywcze oraz witaminy i mikroelementy. Nabiał (taki jak mleko) może skisnąć, a mięso zwyczajnie się zepsuć. Latem powinniśmy uważać na to jeszcze bardziej, pamiętając, że spożycie zepsutej lub wyraźnie nieświeżej żywności może skutkować groźnymi zatruciami pokarmowymi. Jak więc bezpiecznie przechowywać posiłki w takie upały? Warto się tego dowiedzieć – jest to tak samo ważne i ma taki sam wpływ na nasze zdrowie, jak produkty, z których przygotowujemy posiłki.

Pojemniki z wkładem chłodzącym, czyli jak zabrać drugie śniadanie do pracy

Na zewnątrz temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, a Ty chciałbyś zabrać do pracy przygotowany przez siebie lunch? Z pojemnikami, które posiadają wbudowany wkład chłodzący, jest to naprawdę proste. Taki specjalny wkład nie dość, że ochroni Twój lunch przed letnimi upałami, to jeszcze sprawi, że Twój posiłek będzie świeży i smaczny przez dużo dłuższy czas. A co jeśli nie chcesz kupować całego pojemnika dedykowanego specjalnie  do przewożenia jedzenia w upały? Z pomocą przychodzą wkłady chłodzące – do kupienia oddzielnie. Warto zwrócić uwagę, czy wkłady kupowane luzem są zapakowane w specjalny pokrowiec, który uniemożliwi skraplanie, a w konsekwencji, niewygodne użytkowanie i namakanie jedzenia. 

Sprawdź nasz wkład chłodzący z pokrowcem tutaj.

Pojemnik tego typu, jednak z niską dolną częścią i wysokim przykryciem od góry, są zbawieniem podczas serwowania ciast i tortów na przyjęciu w ogrodzie. Dzięki wkładowi chłodzącemu masz pewność, że krem w Twoich wypiekach się nie zważy ani nie zmieni swojej struktury i smaku.


Szukasz takich pojemników? Kliknij tu.

Kubki termiczne – ciesz się zimnymi napojami dłużej

Kubek termiczny to rodzaj kubka, który może utrzymywać zimne napoje przez wiele godzin. Działa dzięki wykorzystaniu właściwości materiałów, takich jak metal i ceramika, które dobrze magazynują energię cieplną. Oznacza to, że po włożeniu gorącego napoju do kubka pozostanie zimny przez wiele godzin, nawet jeśli będzie wystawiony na działanie ciepła słonecznego lub po umieszczeniu na gorącej powierzchni. Przykładowo, metal, może przechowywać ponad dwa razy więcej ciepła niż inne materiały, takie jak plastik. Działa to też w drugą stronę – wlane do takiego kubka zimne napoje pozostaną chłodne na dłużej. Dlatego kubek termiczny jest Twoim najlepszym wyborem jeśli latem preferujesz zimne napoje.

Inne zasady – przechowywanie jedzenia w lodówce

Bez lodówki trudno jest sobie wyobrazić przechowywanie jedzenia, nie tylko w upały. Kiedy jednak pogoda za oknem sprzyja szybszemu psuciu się produktów, warto przypomnieć, co należy trzymać w lodówce i jak to robić w efektywny sposób. Odpowiednio przechowywane produkty, nie tracą wartości odżywczych, a ich smak pozostaje taki sam.

Optymalna temperatura w tym urządzeniu to pomiędzy 3 a 7 stopni Celsjusza. Różni się jednak ona w zależności od miejsca w lodówce. Czy wiedziałeś więc, że ważne jest też to, na jakich półkach umieścić produkty żywieniowe?

  • Najwyższa półka: nabiał i dżemy. Umieszczenie na najwyższej półce lodówki produktów mlecznych, takich jak jogurty pitne, kefiry czy maślanki ma sens z chemicznego punktu widzenia. W wyższej części lodówki panuje nieznacznie wyższa temperatura w porównaniu z dolną częścią. Rozwijają się w niej bakterie kwaszące, a nie gnilne, co pomaga w dłuższym przechowywaniu produktów mlecznych, nie wpływa na ich smak oraz świeżość.

  • Środkowe półki: produkty przetworzone, wędliny oraz sery. W tej części lodówki temperatura jest optymalna dla produktów, które mogą zepsuć się najszybciej. Dlatego warto umieścić tam posiłki, które zostały nam na następny dzień (takie jak zupy, owsianki czy przygotowane już sosy), a także dla otwartych wędlin i napoczętych serów. Te, które zostały wyjęte już z plastikowego opakowania, warto umieścić w szczelnie zamykanych pudełkach. Na rynku znajdziesz je w wielu rozmiarach i kolorach. Możesz też wybierać między opakowaniami z tworzywa sztucznego, szkła i metalu. Pamiętaj, że posiłków takich jak zupy i sosy nie wolno wkładać gorących do lodówki! Grozi to zepsuciem całego urządzenia. 

  • Najniższa półka: mięso oraz ryby. Produkty tego rodzaju przez wzgląd na łatwe psucie się, powinny być przechowywane na najniższej półce lodówki. Często możesz zauważyć, że skrapla się na nich woda, co jest kolejnym powodem dla położenia ich właśnie tam. Woda, która zostanie na najniższej półce, nie zmoczy warzyw czy owoców, co sprawi, że nie zepsują się one szybko. 

  • Boczne półki lodówki: tam najlepiej jest przechowywać takie produkty jak oleje, soki w kartonach i butelkach oraz nieumyte jajka, na które często przygotowane są osobne pojemniki.

Co ciekawe, latem warto jest nieznacznie podwyższyć temperaturę w lodówce. 

Pamiętaj, że niektórych warzyw (takich jak pomidory) nie warto przechowywać w lodówce, ponieważ tracą swój smak. Mało tego, według wytycznych badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, pomidory, które są przez dłuższy czas przechowywane w niskich temperaturach, są bardziej podatne na pleśnienie. Dlatego warzywa i owoce, które nie wymagają umieszczania w lodówce, najlepiej jest schować do szafki. Nie ma tam ekspozycji na słońce, jest chłodniej, ale nie zimno.

Możesz stosować się też do jednej, prostej zasady, która ułatwi Ci wykorzystywanie wszystkich produktów i niemarnowanie żywności. Umieszczaj jedzenie z najkrótszą datą ważności na widoku i wysokości Twoich oczu. To sprawi, że wykorzystasz je znacznie szybciej, a ono się nie zepsuje.

Podsumowanie – jak przechowywać produkty spożywcze latem?

Powinieneś przechowywać produkty spożywcze w odpowiedni sposób, żeby dłużej cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi. Latem warto też dbać o dobieranie odpowiednich opakowań do przewożenia posiłków, żeby nie ryzykować szybkim psuciem się produktów i w konsekwencji zatruciem pokarmowym. Pamiętaj, że lato to nie tylko czas, w którym powinieneś o swój organizm przez regularne picie wody i chronienie głowy przed upałami, ale także czas szybszego psucia się jedzenia. Jeśli zastosujesz się do naszych rad, będziesz mógł cieszyć się własnoręcznie przygotowanymi posiłkami dłużej i bezpiecznie.








KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BOLESŁAWIEC
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
DURALEX
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SIMAX
SSW
ILLA OLIVILLA
TERMISIL
WAZA