1. Tradycja żeliwa w kuchni
2. Naczynia, w które warto zainwestować
3. Jak dbasz, tak masz
1. Tradycja żeliwa w kuchni
Wyrobów z żeliwa używa się od czasów najdawniejszych. To doskonały materiał na naczynia, który znali i cenili już nasi najstarsi przodkowie. Dziś żeliwne garnki, patelnie i brytfanny nadal stosują i chwalą nasze babcie, miłośnicy stylu rustykalnego i tradycyjnego gotowania.
Współcześni producenci wciąż udoskonalają sposoby wytwarzania żeliwnych produktów, stosując ekologiczne standardy oraz projektując nowoczesne formy pasujące również do najmodniejszych wnętrz i wyszukanych gustów. Dlatego coraz częściej sięgają po nie także osoby młode, zaczynające samodzielne życie, doceniając styl, trwałość i użyteczność naczyń z żeliwa.
2.Naczynia, w które warto zainwestować
Nowoczesne, żeliwne naczynia posiada w swojej ofercie ukraińska firma BIOL, która znana jest na rynku wschodnim i europejskim od ponad 18 lat. Wszystkie produkty BIOL odlewane są z żeliwa najwyższej jakości, przy zachowaniu najbardziej restrykcyjnych, międzynarodowych norm.
Jeśli szukamy uniwersalnego garnka z żeliwa, który będzie nam służył do przyrządzania wielu różnych potraw, najlepszym wyborem będzie czterolitrowy garnek BIOL ze szklaną pokrywą o średnicy 22 cm.
To garnek, który znakomicie sprawdzi się w codziennym użytku, również przy przyrządzaniu wykwintnej uczty dla najbardziej wymagających gości. Dzięki solidnym ściankom garnek znakomicie kumuluje ciepło, które stopniowo oddaje gotowanej potrawie. Dlatego idealnie nadaje się do powolnego gotowania czy też duszenia na bardzo małym ogniu. W ten sposób, kosztem niewielkiej energii otrzymujemy aromatyczne, zdrowe i smakowite potrawy, które zachowują wszystkie wartościowe składniki. Dodatkowym atutem jest oferowana w komplecie, szklana, przezroczysta pokrywa, która pozwala łatwo kontrolować cały proces gotowania.
Patelnie żeliwne BIOL
Firma BIOL oferuje różne modele żeliwnych patelni o najwyższych parametrach technicznych i użytkowych. Posiadają one wszystkie, najlepsze cechy tradycyjnych, żeliwnych patelni, jak i kilka nowoczesnych udogodnień, które powinny zadowolić najbardziej wybrednych użytkowników. Są równie trwałe jak przekazywane z pokolenia na pokolenie patelnie naszych babć i bardzo wygodne dzięki dostosowaniu do rodzaju preferowanej kuchni i sposobu użytkowania. Mamy więc do wyboru okrągłe patelnie do duszenia mięs i warzyw, płaskie do smażenia naleśników oraz kwadratowe, na których możemy układać ryby w całości, bez konieczności ich krojenia na kawałki. Odpowiednio przyrządzony, dobrej jakości pstrąg z takiej patelni smakuje wybornie.
Obecnie najchętniej kupowanym modelem jest kwadratowa żeliwna patelnia grillowa BIOL o wymiarach 28 x 28 cm ze szklaną pokrywą.
Ta nowoczesna, elegancka patelnia BIOL została wyposażona w bardzo poręczny, odczepiany uchwyt. Dzięki temu wygodnemu rozwiązaniu możemy bezpiecznie wstawić ją do piekarnika, a przy przechowywaniu przeznaczyć dla niej mniej miejsca. Jej głębokie dno posiada wystające ożebrowanie, które pozwala na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu i chroni potrawę przed przywieraniem. Chrupiąca panierka zostaje na rybie, a nie na dnie naszej patelni. Patelnia sprzedawana jest wraz ze szklaną, idealnie dopasowaną pokrywą, która zatrzymując parę sprawia, że potrawa jest niezwykle soczysta.
Brytfanny żeliwne BIOL
Jeśli poszukujemy żeliwnego naczynia, w którym moglibyśmy przyrządzać w całości drób i duże części mięsa, to najlepszym wyborem jest sześciolitrowa, owalna Brytfanna żeliwna BIOL z pokrywą.
To wyjątkowo ekonomiczne naczynie, przystosowane do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Pomimo sporych gabarytów i wagi brytfanna BIOL jest bardzo poręczna, a duże uchwyty pozwalają na wygodne i bezpieczne przenoszenie. Świetnie nadaje się do wielogodzinnej obróbki termicznej każdego mięsa i warzyw. Grube, żeliwne ścianki naczynia i pokrywy utrzymują odpowiednią temperaturę nawet na najmniejszym ustawieniu palnika.
3. Jak dbasz, tak masz
Naczynia żeliwne marki BIOL są bardzo solidne i mogą służyć nam przez długie lata. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio je konserwować, a przed pierwszym użyciem przygotować je zgodnie z zaleceniem producenta. Żeliwo, z którego odlane są naczynia BIOL jest materiałem bardzo trwałym i ekologicznym. Nie emituje żadnych szkodliwych substancji, nie zmienia też smaku gotowanych potraw. Należy unikać jedynie bardzo kwaśnych składników i długotrwałego kontaktu z wodą. Każde żeliwo jest wrażliwe na nagłe zmiany temperatury, dlatego powinno być podgrzewane powoli i równomiernie. Po ugotowaniu potrawy należy przechowywać ją w innym pojemniku, a żeliwne naczynie pozostawić do wystygnięcia. Zaraz po umyciu należy je wytrzeć i wysuszyć. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji żeliwo zachowuje swoje właściwości przez długie lata i cieszy każdego użytkownika, niezależnie od kuchni jaką preferuje.