Domowe lody są świeże i smaczne, a do tego takie zabawne w przygotowaniu! Co więcej, możesz dostosować je idealnie pod swoje preferencje smakowe lub użyć najlepszej jakości składników, jakie tylko możesz znaleźć – co stawia je wysoko ponad lody kupne. Oczywiście, aby uzyskać lody o idealnej, kremowej konsystencji (która jest znakiem rozpoznawczych dobrych lodów) trzeba się trochę natrudzić i podszkolić, ale jeśli będziesz postępować z niżej wymienionymi wskazówkami – będziesz w stanie szybko poprawić własną technikę przygotowywania lodów.
Najważniejsza wskazówka: rób lody z jak najlepszych składników!
Lody są tak dobre, jak składniki użyte do ich wytworzenia. Więc jeśli możesz sobie na to pozwolić, kupuj ekologiczne mleko i śmietankę oraz jajka z wolnego wybiegu, upewniając się, że wszystkie produkty są po prostu świeże.
Jeśli dodajesz aromaty smakowo-zapachowe lub składniki, takie jak:
· czekolada,
· wanilia,
· owoce,
tak samo pójdź w stronę produktów wysokiej jakości. Na przykład prawdziwa wanilia, daje o niebo lepsze lody waniliowe niż imitacja wanilii.
Poza tym, staraj się patrzeć na to, co jesz i kupuj niskotłuszczowe wersje sera, mleka i innych produktów. Możesz na przykład eksperymentować z użyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych, takich jak 0,5% zamiast ciężkiej śmietany, ale pamiętaj, że ich konsystencja i smak nie będą tak bogate i smaczne jak wersja pełnotłusta. Efekt końcowy zależy od tego na co chcesz (i możesz sobie pozwolić). Zaczynamy!
Jak zrobić domowe lody czekoladowe?
Zajmie Ci to:
· przygotowanie: 15 minut
· mrożenie: 4 godziny
Składniki na 1500 ml lodów czekoladowych:
· 1 dobrej jakości gorzka czekolada (100g)
· 2 wysokiej jakości mleczne czekolady (2x100g)
· śmietanka kremówka 36% (1,5 szklanki)
· mleko zagęszczone niesłodzone 7,5 % (1 szklanka)
· drobny cukier (3 łyżki)
Przygotowanie lodów czekoladowych należy zacząć od podgrzania mleka zagęszczonego w rondelku. Bez gotowania, ale po zdjęciu z palnika należy do niego dodać czekoladę i poczekać aż całkowicie się rozpuści. Gdy tylko przestygnie, należy odstawić do lodówki, aż tak utworzona masa całkowicie się schłodzi.
Schłodzoną w lodówce śmietankę należy wlać do wysokiego naczynia – ubijać, powoli zwiększając obroty i po 2 minutach ciągle miksując dodawać cukier. Gdy wszystkie składniki się ze sobą całkowicie połączą – należy dodać do nich wcześniej przygotowany krem czekoladowy, ale teraz wymieszać już szpatułką. Tak przygotowane lody należy przełożyć do naczynia, w którym będą zamrożone, włożyć do zamrażalnika i poczekać 4 godziny na degustację.
Jak zrobić lody waniliowe i śmietankowe w domu?
Zarówno lody waniliowe, jak i śmietankowe robi się w podobny sposób – z główną różnicą, jaką jest dodatkowy składnik w tych pierwszych tj. laska prawdziwej wanilii.
Do przygotowania tych lodów (700 ml) będziesz potrzebować:
· jajka (2 sztuki)
· śmietanka 30 lub 36% (300 ml)
· cukier (8-10 dag)
· ciepła, przegotowana woda (1 łyżka)
Do tego, jeśli chce się uzyskać lody waniliowe należy przygotować wanilię wydrążoną wcześniej z laski bądź opcjonalnie 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią. Bez tego składnika uzyskamy lody śmietankowe.
Przygotowanie lodów należy zacząć od sparzenia jajek i później – oddzielenia białek od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, do której później należy dodać połowę cukru i jeszcze przez chwilę ubijać. Żółtko należy ucierać zresztą cukru i łyżką wody (i wanilią jeśli takie lody chce się uzyskać) – do momentu gdy mieszanka będzie niemalże koloru białego. Następnie w naczyniu numer trzy należy ubić śmietanę. Po wykonaniu powyższych czynności należy zawartość wszystkich misek połączyć i wymieszać (bez użycia miksera)! Tak przygotowaną masę należy przelać do pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
Jak przygotować domowe lody wodne?
Jesteś fanem orzeźwiających, wodnych lodów? Ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze! Kolejnym plusem jest to, że są mniej kaloryczne niż wcześniej omawiane śmietanowe pyszności.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
· wody
· soku owocowego
· opcjonalnie: miód, cukier, owoce
Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę i jak intensywne lody chcesz uzyskać. Znakomicie wychodzi połączenie owoców i zamiast wody – stosowanie ulubionego soku czy wody kokosowej.
Wszystkie wybrane składniki wystarczy:
· zmiksować,
· przełożyć do formy,
· mrozić przez kilka godzin.
Formą może być niemalże wszystko, ale jedną z najciekawszych opcji jest wykorzystanie kubeczków po jogurcie i włożeniu do nich drewnianych patyczków bądź plastikowych łyżeczek. Znacznie ułatwią one późniejszą konsumpcję wodnego, owocowego i naprawdę orzeźwiającego przysmaku.