Jak zrobić własną lemoniadę?
Jak zrobić własną lemoniadę?
15.07.2019

Gdy temperatura na dworze zaczyna nas rozpieszczać, nie ma nic lepszego niż łyk zimnej lemoniady. W kwestii orzeźwienia nie ma sobie równych, a dzięki swojej naturalności, przebija dostępne na rynku, chemiczne napoje. Lemoniada to nic innego jak woda z dodatkiem owoców. Oczywiście, wedle uznania można wzbogacić ją o cukier, bądź słodzik. Jako że wspomniana woda jest głównym składnikiem lemoniady, napój ten doskonale nawodni organizm, jednocześnie racząc nasze kubki smakowe. Ponadto lemoniada może wspomóc nasze zdrowie, a to za sprawą zawartych w owocach witamin. Jak zatem zrobić własną lemoniadę?

Lemoniada z cytrynami

Dlaczego warto pić lemoniadę cytrynową?

Jest to najpopularniejszy rodzaj lemoniady, zwłaszcza dla wielbicieli kwaskowatego smaku. Zdrowotne właściwości witaminy C są znane ludzkości od wieków, a żaden owoc nie może dorównać cytrynie pod względem jej ilości. Jest ona wspaniałym antyoksydantem, który działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Pomaga również przyspieszyć metabolizm. Oprócz tego, świetnie radzi sobie, wspomagając odporność w okresie jesienno-zimowym, co oznacza, że warto ją pić się cały rok.

lemoniada cytrynowa

Jak zrobić lemoniadę cytrynową?

Będziesz potrzebować: 

- 1 l wody mineralnej

-  2 cytryny

- wyciskarka

- cukier 

- lód

Wykonanie:

1. Wlej wodę do garnka i dodaj cukier. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij garnek z ognia i ostudź. Pamiętaj, aby nie wkładać gorącej mieszanki do lodówki!

2. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij z nich sok. Użyj do tego wyciskarki.

3. Gdy upewnisz się, że wcześniej przygotowana woda jest w odpowiedniej temperaturze, dodaj do niej wyciśnięty sok. Wymieszaj. 

4. To od ciebie zależą dodatki. Możesz dodać liść mięty, inny owoc, a dla maksymalnego orzeźwienia - lód.

Lemoniada z arbuzem

Dlaczego warto pić lemoniadę arbuzową?

Mimo, iż arbuz posiada stosunkowo małą ilość witamin do innych owoców, poszczycić się on może bogactwem przeciwutleniaczy. Likopen, luteina, beta-karoten, zeaksantyna.. to tylko niektóre z nich. Ich właściwości są niezwykłe, bowiem zapobiegać mogą nowotworom. Podobnie jak cytryna, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. 

lemoniada arbuzowa

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Będziesz potrzebować:

- nóż

- sitko

- blender

- 1 kg miąższu z arbuza

- 1l wody mineralnej (preferowana gazowana) 

- 4 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu 

- listki mięty

Wykonanie:

1. Przygotuj wcześniej wspomniany syrop z wody, cukru/miodu i ostudź go.

2. Przekrój arbuza na kawałki i usuń z nich pestki. Następnie zblenduj tak, aby powstała gładka masa. Przepuszczamy ją przez sito, dzięki któremu pozbędziemy się suchego miąższu i reszty pestek. 

3. Do ostudzonej wody z cukrem, dodaj masę i dokładnie wymieszaj. 

4. Dodaj dla smaku liście mięty i ciesz się orzeźwiającym napojem!

dziewczynka pijąca lemoniade

Cały fenomen lemoniady tkwi w jej prostocie. Zaserwuj sobie i swoim bliskim orzeźwienie. Nie ma na co czekać! Wystarczy tak niewiele, aby sprawić sobie maksymalną dozę przyjemności. Sięgnij po ulubione owoce i odpowiednie urządzenia i pozwól się rozpieścić. 



 

KATEGORIE
OSTATNIO NA BLOGU
Jak zrobić kombuchę w domu? Poradnik...
30-09-2022
Kombucha – co to takiego? Pod tą zagadkową nazwą kryje się fermentowany, słodkawy napój herbaciany...
Pięć sposobów na smaczną herbatę...
01-09-2022
Tradycja picia herbaty sięga starożytności i była znana w Azji na długo przed ożywionymi kontaktami...
Pomysł na prezent
Zaskocz wybraną osobę
AAA
AMEFA
BERLINGER HAUS
BIOL
BOHEMIA
BROWIN
CHODZIEŻ
ĆMIELÓW
FEEL MAESTRO
GERLACH
GERPOL
GIARDINO
HANIPOL
INMET
JASŁO
KAROLINA
KING HOFF
KLAUSBERG
KOOPMAN
KROSNO
KRZYSZTOF
LA TORRE
LUMINARC
LUBIANA
MANUFAKTURA CHODZIESKA
MANUFAKTURA POZNAŃSKA
MASAHIRO
PASABAHCE
RĘKODZIEŁO
RICHARDSON SHEFFIELD
RIGAMONTI
SSW
TERMISIL