Gdy temperatura na dworze zaczyna nas rozpieszczać, nie ma nic lepszego niż łyk zimnej lemoniady. W kwestii orzeźwienia nie ma sobie równych, a dzięki swojej naturalności, przebija dostępne na rynku, chemiczne napoje. Lemoniada to nic innego jak woda z dodatkiem owoców. Oczywiście, wedle uznania można wzbogacić ją o cukier, bądź słodzik. Jako że wspomniana woda jest głównym składnikiem lemoniady, napój ten doskonale nawodni organizm, jednocześnie racząc nasze kubki smakowe. Ponadto lemoniada może wspomóc nasze zdrowie, a to za sprawą zawartych w owocach witamin. Jak zatem zrobić własną lemoniadę?
Lemoniada z cytrynami
Dlaczego warto pić lemoniadę cytrynową?
Jest to najpopularniejszy rodzaj lemoniady, zwłaszcza dla wielbicieli kwaskowatego smaku. Zdrowotne właściwości witaminy C są znane ludzkości od wieków, a żaden owoc nie może dorównać cytrynie pod względem jej ilości. Jest ona wspaniałym antyoksydantem, który działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Pomaga również przyspieszyć metabolizm. Oprócz tego, świetnie radzi sobie, wspomagając odporność w okresie jesienno-zimowym, co oznacza, że warto ją pić się cały rok.
Jak zrobić lemoniadę cytrynową?
Będziesz potrzebować:
- 1 l wody mineralnej
- 2 cytryny
- cukier
- lód
Wykonanie:
1. Wlej wodę do garnka i dodaj cukier. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij garnek z ognia i ostudź. Pamiętaj, aby nie wkładać gorącej mieszanki do lodówki!
2. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij z nich sok. Użyj do tego wyciskarki.
3. Gdy upewnisz się, że wcześniej przygotowana woda jest w odpowiedniej temperaturze, dodaj do niej wyciśnięty sok. Wymieszaj.
4. To od ciebie zależą dodatki. Możesz dodać liść mięty, inny owoc, a dla maksymalnego orzeźwienia - lód.
Lemoniada z arbuzem
Dlaczego warto pić lemoniadę arbuzową?
Mimo, iż arbuz posiada stosunkowo małą ilość witamin do innych owoców, poszczycić się on może bogactwem przeciwutleniaczy. Likopen, luteina, beta-karoten, zeaksantyna.. to tylko niektóre z nich. Ich właściwości są niezwykłe, bowiem zapobiegać mogą nowotworom. Podobnie jak cytryna, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii.
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Będziesz potrzebować:
- nóż
- sitko
- blender
- 1 kg miąższu z arbuza
- 1l wody mineralnej (preferowana gazowana)
- 4 łyżki cukru lub 3 łyżki miodu
- listki mięty
Wykonanie:
1. Przygotuj wcześniej wspomniany syrop z wody, cukru/miodu i ostudź go.
2. Przekrój arbuza na kawałki i usuń z nich pestki. Następnie zblenduj tak, aby powstała gładka masa. Przepuszczamy ją przez sito, dzięki któremu pozbędziemy się suchego miąższu i reszty pestek.
3. Do ostudzonej wody z cukrem, dodaj masę i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj dla smaku liście mięty i ciesz się orzeźwiającym napojem!
Cały fenomen lemoniady tkwi w jej prostocie. Zaserwuj sobie i swoim bliskim orzeźwienie. Nie ma na co czekać! Wystarczy tak niewiele, aby sprawić sobie maksymalną dozę przyjemności. Sięgnij po ulubione owoce i odpowiednie urządzenia i pozwól się rozpieścić.