Naczynia z ceramiki ludzkość wykorzystuje od przeszło piętnastu tysięcy lat. Niektóre z odnalezionych pozostałości datuje się na epokę paleolitu. Przez kolejne tysiąclecia technika tworzenia naczyń metodą wypalania była udoskonala i doprowadzona do perfekcji, by koniec końców, na długie lata zniknąć z naszych domów. Obecnie garnki ceramiczne przeżywają swój renesans. Nie są oczywiście wyrabiane metodami naszych przodków, ale ogólna zasada pozostaje bez zmian. Dzisiaj do produkcji używa się nowoczesnych metod i zaawansowanych maszyn, a wszystko to zgodnie z obowiązującymi normami jakości i bezpieczeństwa. Co ciekawe w Maroku, Tunezji czy Egipcie tradycyjne danie tadżin, od wieków przygotowuje się właśnie w ceramicznym naczyniu o charakterystycznym stożkowatym kształcie.
Czy gotowanie w garnku ceramicznym jest zdrowe?
Potrawy przygotowywane w garnku ceramicznym wymagają użycia o wiele mniejszych ilości tłuszczów niż w tradycyjnych naczyniach. Jest to doskonały wybór dla osób, które dbają o dietę i chcą się zdrowo odżywiać, a przy tym nie chciałyby rezygnować z ulubionych potraw. Dania przygotowywane w naszych naczyniach zachowują do osiemdziesięciu procent więcej witamin, mikro- i makroelementów, utrzymując soczystość i bogaty aromat.
Jeśli decydujemy się na garnek ceramiczny, musimy pamiętać, żeby:
-
był wykonany z minerałów bezpiecznych dla zdrowia (unikajmy bazarowych produktów nieznanych producentów);
-
posiadał stosowne atesty (tylko certyfikowane naczynia są bezpieczne dla naszego zdrowia).
-
sprawdzić kompletność zestawu (brak albo niedopasowanie pokrywki negatywnie wpłynie na proces gotowania)
Na co zwrócić uwagę, kupując garnek ceramiczny?
Na rynku można natrafić na wiele produktów sygnowanych napisem "garnek ceramiczny", jednak to wcale nie musi być to, o co nam chodzi. Liczy się marka. To nie próba naciągnięcia na zakup drogiego sprzętu, ale przestroga przed nieuczciwymi sprzedawcami, a także dbałość o zdrowie. Wspomnieliśmy, że technologia wytwarzania ceramiki dopiero w ostatnich latach została odkryta na nowo, a co za tym idzie, niewielu producentów oferuje garnki dobrej jakości. Kupując garnek ceramiczny renomowanej firmy, będziemy mieli pewność, że będzie on:
-
energooszczędny,
-
praktyczny,
-
wygodny w użytkowaniu,
-
odporny na korozję,
-
niepodatny na gwałtowne skoki temperatur.
Gotujmy z klasą
Kto powiedział, że garnki muszą być nudne? Cóż... większość po prostu taka jest: okrągłe naczynie, do którego wkłada się jedzenie i stawia na kuchence. Na szczęście, wraz z pojawieniem się garnków ceramicznych, estetyka naczyń kuchennych osiągnęła nowy poziom. Obecnie istnieje szeroki wachlarz ciekawych kolorów, dzięki któremu dobierzemy taki garnek, który będzie idealnym uzupełnieniem naszej kuchni.
Takie naczynie możemy z powodzeniem wykorzystać jako element zastawy stołowej. I to nie jest żart! W czym przygotowane danie będzie prezentować się lepiej, jeśli nie w naczyniu, w którym powstało? A dzięki odpowiedniej kolorystyce, całość wzbudzi pozytywne wrażenia estetyczne.
Czy warto kupić ceramiczny garnek?
Przed zakupem garnka ceramicznego na pewno zadamy sobie dwa pytania: czy jest nam potrzebny? Czy to się opłaci? Skoro w ogóle zastanawiamy się nad garnkiem ceramicznym, to znaczy, że jakiegoś naczynia w kuchni zaczyna nam brakować. Zatem potrzeba jest. Czy nam się opłaci? Na pewno. Jak już wspomnieliśmy, garnek ceramiczny to nie tylko gwarancja zdrowych i smacznych potraw, ale także łatwość ich przygotowywania. Pamiętajmy, że dzięki specjalnej konstrukcji dania nie będą przywierać, a zewnętrzna powierzchnia pozostanie chłodna. Właściwa kumulacja i przekazanie ciepła to oszczędność czasu i energii. Dodatkowo, zastosowanie nowoczesnych rozwiązań umożliwia mycie naczyń ceramicznych w zmywarkach.
Jeśli więc cenimy sobie dobrą kuchnię, a przy tym stawiamy na zdrowie, jakość i estetykę, to garnek ceramiczny będzie najlepszym rozwiązaniem.
Uczyńmy z gotowania prawdziwą sztukę! Swój garnek ceramiczny kupisz tutaj.